Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση

Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στην χώρα μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μανουσάκης

Τον τελευταίο χρόνο βρισκόμαστε στη δίνη μίας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ανάγκη για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει έρθει πλέον στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο.
Εν μέσω αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, η διεθνής ενεργειακή κοινότητα συντονίζει όλο και πιο συστηματικά τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΑΔΜΗΕ, συνεπής στον θεσμικό του ρόλο, συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας να επιτευχθεί με όρους ασφάλειας και επάρκειας. Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι, κατά κοινή ομολογία, το «κλειδί» για την επιτυχία αυτού του δύσκολου, αλλά απολύτως αναγκαίου, εγχειρήματος.

Οι εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις είναι έργα μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Η κρισιμότητα των διασυνδέσεων θεωρείται πλέον δεδομένη, καθώς τα έργα αυτά είναι που ανοίγουν νέες ενεργειακές οδούς και επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, προετοιμάζουν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, αυξάνοντας σημαντικά το περιθώριο για απορρόφηση καθαρής ενέργειας στο Σύστημα Μεταφοράς και μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσα από τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά.


13_73.JPG

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Με την κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, έργο το οποίο θεμελιώσαμε πριν από λίγες ημέρες, εγκαινιάζεται  η τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Εν μέσω μίας δύσκολης ενεργειακής συγκυρίας, ο ΑΔΜΗΕ τηρεί πλήρως τον προγραμματισμό του για το κρίσιμο αυτό ενεργειακό έργο που θα ολοκληρωθεί το 2023. Η διασύνδεση της Σαντορίνης με το ηπειρωτικό σύστημα θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση ενός από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας και θα ανακουφίσει τη χρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνσή του από τη λειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής που χρησιμοποιεί αποκλειστικά πετρέλαιο.

Το έργο της διασύνδεσης των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, κλείνει έναν κύκλο επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ενεργειακή θωράκιση του νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς έως το 2024 θα έχουμε συνδέσει συνολικά πάνω από 20 νησιά στο Σύστημα Υψηλής Τάσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια ενώ το κορυφαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής προχωρά ολοταχώς τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο μέτωπο.

Παράλληλα, πυκνώνουμε διαρκώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις, σε κάθε πλευρά των συνόρων μας προκειμένου να εγγυηθούμε τη σταθερότητα του Συστήματος Μεταφοράς και να επιταχύνουμε τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Αυτό τον καιρό συνδράμουμε στην ταχεία ωρίμανση των νέων διασυνδέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου. Στα βόρεια σύνορά μας, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, προχωρούν εντατικά οι μελέτες για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι προσπάθειές μας είναι επικεντρωμένες στην επίσπευση των έργων αυτών, τα οποία θα αναβαθμίσουν ριζικά τις ενεργειακές υποδομές της χώρας μας και θα ενισχύσουν τη θέση της ως ενός από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι πράσινα έργα αφού επιτρέπουν τη διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αποφέροντας προφανή περιβαλλοντικά οφέλη. Η επιτάχυνση αυτών των ζωτικών υποδομών καθαρής ενέργειας είναι βασικό ζητούμενο για την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης και την επιτυχή έκβαση της πράσινης μετάβασης.

89_30.JPG

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Ως χώρα καταγράφουμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησής νέων ΑΠΕ με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ξεπερνά τα 9
GW ενώ από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 23 GW.

Συνεπώς, η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συντελεστεί. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για την πραγματική επιτάχυνση της πράσινης ενέργειας. Λύση σε αυτή την πρόκληση θα δώσουν τα νέα έργα μεταφοράς αλλά και αποθήκευσης. Χωρίς αυτά, οι Ανανεώσιμες Πηγές δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια και θα απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνεχιζόμενη κλιματική και ενεργειακή κρίση.

Ο ΑΔΜΗΕ, μέσα από τα νέα έργα μεταφοράς που υλοποιεί, δημιουργεί ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030. Ωστόσο, για να πετύχουμε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, χρειαζόμαστε ένα fast-track πλαίσιο αδειοδότησης. Άλλη μία σημαντική πρόκληση για την ταχεία υλοποίηση των έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων και η ανατίμηση των υλικών κατασκευής, απόρροια της σοβούσας ενεργειακής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Είναι επίσης απαραίτητο να διαμορφωθεί γρήγορα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα αποθήκευσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της θεσμικής μας αποστολής.

*Ο Μάνος Μανουσάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης