Τελευταία Νέα

Γ. Καρύδας (Copelouzos Group): Μέσα από την ηλ.διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας η πράσινη μετάβαση της χώρας

Γ. Καρύδας (Copelouzos Group): Μέσα από την ηλ.διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας η πράσινη μετάβαση της χώρας
Έργο σταθμό για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει το «ELICA INTERCONNECTION – GREGY»

Οδηγό για την στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη ώστε να επιτύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης και της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, χαρακτηρίζει ο Γιάννης Καρύδας, Chief Executive Officer Renewables and Energy Storage του Ομίλου Κοπελούζου, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου.

 Όπως σημειώνει σε συνέντευξη του στο  World Energy News το «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» μπορεί να αποτελέσει έργο σταθμό για την επίτευξη, για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στη σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης ευρύτερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Καρύδας στα πολλαπλά οφέλη του έργου όπως η βελτίωση της δομής και της αξιοπιστίας του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, η τόνωση των εξαγωγών με παραγωγή πράσινων προϊόντων, η παραγωγή και εξαγωγή πράσινου Η2, αλλά και η ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της κλπ.. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης. 

Ερώτηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο της ενεργειακής της πολιτικής την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και μετά την Ουκρανική κρίση την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Με ποιο τρόπο μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι:

Απάντηση: Ένα από τα σημαντικότατα έργα της Ευρώπης το οποίο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικότατα στην πολυπόθητη και επιβεβλημένη πλέον απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα που αναπτύσσει η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου.

Το έργο αυτό, γνωστό ως «ELICA INTERCONNECTION - GREGY», φέρει ήδη μια ιστορία ανάπτυξης πολλών ετών όταν το έτος 2008 πρότεινε ο Όμιλος Κοπελούζου στην κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου την διασύνδεση αυτή και στη συνέχεια το 2010 υπεγράφη μεταξύ της ΕLICA και της κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου η πρώτη συμφωνία η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την εκπόνηση των πρώτων μελετών (Μελέτη Βιωσιμότητας, Τεχνική Προμελέτη, μελέτες όδευσης καλωδίου, κ.α).

Το κομβικό αυτό έργο προϋπολογισμού άνω των 3,5 δις €, αφορά την υποθαλάσσια καλωδιακή γραμμή η οποία θα εκκινεί από την Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική, μεταφέροντας καθαρή, πράσινη ενέργεια ανταγωνιστικού κόστους, ισχύος της τάξης των 3 GW,  η οποία καθαρή ενέργεια θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αίγυπτο.

278.jpg



Ερώτηση:  Υπάρχει  διαθέσιμη «πράσινη ενέργεια» στην Αίγυπτο, που θα καθιστούσε ένα τόσο μεγάλο έργο αποδοτικό και βιώσιμο, συμβάλλοντας στη μείωση των αναγκών φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή;

Απάντηση: Πρέπει να πω ότι σύμφωνα με την «Ολοκληρωμένη Στρατηγική Αειφόρου Ενέργειας της Αιγύπτου» η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Αιγύπτου η ισχύς των ΑΠΕ στη εν λόγω χώρα προβλέπεται να αυξηθεί σε 61.000 MW έως το 2035.

Διαμέσου της εν λόγω τροφοδότησης του Ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος με καθαρή πράσινη ενέργεια, το έργο «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» θα αποτελέσει ένα έργο «κλειδί» στην επίτευξη των επιτακτικών πλέον στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Το παραπάνω συνομολογεί το γεγονός ότι η υλοποίηση του ως άνω διασυνδετικού έργου έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης έως 26 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί σε 37 TWh κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Ειδικά για την χώρα μας, όπου η κατανάλωση του ρωσικού φυσικού αερίου το 2021 ανήλθε σε 3,3 bcm (55% του μίγματος)  τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά, όταν η εν λόγω διασύνδεση προβλέπεται να αντικαταστήσει κατανάλωση φυσικού αερίου η οποία θα ανέρχεται σε  4,5 bcm! Άλλωστε ήδη αυτές τις μέρες οδεύει προς ψήφιση ο νέος Κλιματικός Νόμος με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ερώτηση: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι εξαιρετικά υψηλός. Με ποιους τρόπους θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του;    

Απάντηση: Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» αποτελεί ένα έργο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Ενέργειας (TYNDP 2022), ενώ είναι ήδη υποψήφιο για την 6η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Σε πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εκφραστεί η βούληση και των δύο πλευρών να υποστηρίξουν την υλοποίηση αυτού του κομβικού έργου, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται σειρά επαφών με αρμόδια στελέχη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναμένεται και η ένταξη του έργου στο πλαίσιο RepowerEU, το οποίο εκτός των άλλων ανεβάζει τον στόχο από 40% σε 45%  αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030.

Αναμφισβήτητα το έργο «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» μπορεί να αποτελέσει ένα έργο σταθμό για την επίτευξη, αυτού του περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένου στόχου, που οδηγεί στην πλήρη απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και στη σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.

Για τον παραπάνω λόγους αλλά και για τα περαιτέρω πολλαπλά οφέλη που αυτό φέρει (όπως μεταξύ άλλων η βελτίωση της δομής του Ελληνικού ενεργειακού Συστήματος με αύξηση της αξιοπιστίας του, η τόνωση των εξαγωγών της χώρας μας με παραγωγή πράσινων προϊόντων, η παραγωγή και εξαγωγή πράσινου Η2, ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της κλπ), το έργο αυτό αποτελεί οδηγό για την στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σε σχέση με την ενεργειακή της πολιτική.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης