Αφιέρωμα ΑΠΕ

Δέσποινα Χατζηγαβριήλ : Η δυναμική του υδρογόνου στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας

Δέσποινα Χατζηγαβριήλ : Η δυναμική του υδρογόνου στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας
Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου ανέδειξε τη σημασία του υδρογόνου και την ανάγκη για γρήγορη προσαρμογή στα δεδομένα του

Τα έτη 2020-2022 αποτελούν κομβικές χρονιές για την ανθρωπότητα καθώς σηματοδοτήθηκαν από ιστορικά γεγονότα· την πανδημία του COVID-19 και τον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας, που επέφεραν δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Στο πεδίο της ενέργειας, η κρίση που προέκυψε έχει ήδη ανατρέψει τα δεδομένα και τα πλάνα όλων, ενώ η παράλληλη εντατικοποίηση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής καθιστά την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα «επαρκής και προσιτή ενέργεια» επείγουσα. Λύσεις και δυνατότητες που έως πρότινος βρίσκονταν σε στάδιο εξαγγελιών και δυνητικών προθέσεων, φαίνεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υδρογόνο έρχεται στο προσκήνιο απροσδόκητα γρήγορα και αυτό που φάνταζε μακρινό όνειρο στα μάτια λίγων υποστηρικτών του, πλέον γίνεται πραγματικότητα. Η Ευρώπη έχει ήδη καταρτίσει ένα πλαίσιο που αφορά τους σχετικούς στόχους και τη στρατηγική υλοποίησης τους, καθώς και τις βάσεις για τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου ανέδειξε τη σημασία του υδρογόνου και την ανάγκη για γρήγορη προσαρμογή στα δεδομένα του. Η ήδη υπάρχουσα υποδομή αγωγών φυσικού αερίου προσφέρει δυνατότητα αξιοποίησης για τη μεταφορά υδρογόνου με διαχειρίσιμες επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι την ευκαιρία για υλοποίηση νέων μονάδων παραγωγής υδρογόνου.

Διαφαίνεται έτσι η επιτακτική ανάγκη κατάρτισης σχετικού εγχώριου νομοθετικού πλαισίου και στρατηγικής γύρω από το υδρογόνο. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, με έμφαση στο πράσινο υδρογόνο που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νέων σταθμών ανατροφοδότησης οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, δίκτυα μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και τη φάση του υδρογόνου (υγρό ή αέριο). Ιδιαίτερα στις πύλες της χώρας, από όπου διέρχεται μεγάλος όγκος οχημάτων & πλοίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση στη δημιουργία σταθμών παραγωγής και ανατροφοδότησης, καθώς πέρα από το προφανές όφελος της οικονομικής αξιοποίησης, θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των απομακρυσμένων περιοχών. Εξίσου σημαντικό, όσο και απαραίτητο, είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων να γίνει με επιταχυμένες διαδικασίες ώστε να μη χαθεί το κρίσιμο momentum.

90000.JPG


Το έργο παραγωγής υδρογόνου της ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε.

Η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε., πάντα πρωτοπόρος στο χώρο της ενέργειας, εγκατέστησε και λειτουργεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με υδρογόνο στο ενεργειακό της πάρκο στο Άγκιστρο Σερρών ήδη από το 2020. Πρόκειται για ένα σύστημα Power2Power με ενσωματωμένη συστοιχία μπαταριών λιθίου που τροφοδοτείται με Ανανεώσιμη Ενέργεια από παρακείμενο υδροηλεκτρικό σταθμό της ΟΡΙΖΩΝ και καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της αγροδιατροφικής θυγατρικής της εταιρείας, Physis Ingredients. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Η2020 REMOTE, ενώ στα πλαίσια του εθνικού έργου EnerPark πρόκειται να συνδεθεί με το σύστημα αεριοποίησης που διαθέτει η ΟΡΙΖΩΝ με στόχο την τροφοδότησή του με εναλλακτική πηγή Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Το ενεργειακό πάρκο της ΟΡΙΖΩΝ βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο με τεράστια ενεργειακή δυναμική, καθώς απέχει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τον Ευρωπαϊκό Δρόμο Ε79, από όπου διέρχονται πολυάριθμα φορτηγά, λεωφορεία και άλλα μικρότερα οχήματα ΙΧ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο απομακρυσμένα χωριά, τον Προμαχώνα και το Άγκιστρο, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αντιμετωπίζουν προβλήματα συνδεσιμότητας. Παράλληλα, από την ευρύτερη περιοχή του Προμαχώνα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, γεγονός που προσδίδει ακόμη περισσότερη δυναμική στην περιοχή.

98_9.JPG


Η ΟΡΙΖΩΝ, επιπρόσθετα των επενδύσεων που έχει ήδη υλοποιήσει στην περιοχή, σκοπεύει σύντομα να προβεί σε νέα μεγαλύτερη επένδυση παραγωγής υδρογόνου μέσω αεριοποίησης βιομάζας, η οποία θα μπορέσει να τροφοδοτήσει το δίκτυο της περιοχής (με προϋπόθεση την προσαρμογή του αγωγού για διέλευση υδρογόνου) ή και πιθανό σταθμό ανατροφοδότησης οχημάτων στην περιοχή των συνόρων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΟΡΙΖΩΝ https://orizon-ate.gr/.

*Η Δέσποινα Χατζηγαβριήλ είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΡΙΖΩΝ ΑΤΕ



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης