Τελευταία Νέα
Αφιέρωμα ΑΠΕ

Kωνσταντίνος Μαύρος: Η ΔΕΗΑΝ προετοιμάζει PPAs για να τροφοδοτεί η ΔΕΗ με πράσινη ενέργεια τους πελάτες της

Kωνσταντίνος Μαύρος: Η ΔΕΗΑΝ προετοιμάζει PPAs για να τροφοδοτεί η ΔΕΗ με πράσινη ενέργεια τους πελάτες της
Yπεράκτια αιολικά, Υβριδικά έργα, Πλωτά φωτοβολταϊκά είναι στο επίκεντρο της νέας τεχνολογίας καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών

Οι εξελίξεις που συντελούνται στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά κατά την τελευταία διετία, δίχως αμφιβολία, κλυδωνίζουν τις εθνικές οικονομίες και ναρκοθετούν την κοινωνική ευημερία και συνοχή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι διεθνείς τιμές των ορυκτών καυσίμων παρουσιάζουν πρωτόγνωρη μεταβλητότητα. Από το ναδίρ κατά την περίοδο του 1ου lockdown στις αρχές του 2020 σε δυσθεώρητα επίπεδα σήμερα εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία δεν εμφανίζουν προοπτική βραχείας αποκλιμάκωσης, συμπαρασύροντας παράλληλα το κόστος των πρώτων υλών και του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Στο ερώτημα αν η τρέχουσα ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να επιβραδυνθεί ένεκα της παρούσας ενεργειακής κρίσης, η πραγματικότητα έρχεται να καταστήσει εμφατικά σαφές ότι η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί εχέγγυο και μοναδική ρεαλιστική στρατηγική επιλογή στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Οι ΑΠΕ και, εν γένει, η μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον αποτελούν τα εχέγγυα για την επιστροφή σε ένα περιβάλλον κοινωνικοοικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.

Πέραν από τα σαφή περιβαλλοντικά οφέλη, οι ΑΠΕ αποτελούν αποδεδειγμένα πυλώνα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Στην τόνωση της απασχολησιμότητας, κατά την λειτουργία και συντήρηση των έργων ΑΠΕ, και την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας έρχεται να προστεθεί και η συνεπαγόμενη μείωση των τιμών ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά εξαιτίας της τρέχουσας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Αυτό καταδεικνύει και η εξοικονόμηση 2,5 δισ ευρώ που πέτυχαν οι ΑΠΕ σε επίπεδο ενεργειακού συστήματος κατά το 2021 (μελέτη ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η συνεισφορά των ΑΠΕ στην ενεργειακή κρίση

Κατά την περίοδο της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, τα έργα ΑΠΕ με εξασφαλισμένη τιμή αποζημίωσης ενισχύουν ταμειακά τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, τα πλεονάσματα του οποίου μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που αξιοποιείται για την στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από τις ακραία υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα τα αιολικά έχουν ήδη επιδοτήσει τους καταναλωτές επιστρέφοντάς τους από την αρχή της κρίσης πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΜ (στοιχεία ΕΛΕΤΑΕΝ).

Στο σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο ενεργειακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθίσταται αξιοσημείωτος παίκτης και οδηγός της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα. Όντας 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και δραστηριοποιούμενη πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από την δεκαετία του ’80, έρχεται να γεφυρώσει το καινοτόμο παρελθόν της με το επιτυχημένο παρόν και το γεμάτο προοπτικές μέλλον της.

56_31.jpg



Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελληνική αγορά συνολικής ισχύος άνω των 10GW. Έχοντας ήδη σε λειτουργία 34 αιολικά πάρκα, 19 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 31 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300MW  και ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ και θέτει στέρεες βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα.

Η καινοτόμος δραστηριότητα της εταιρείας έγκειται στην δραστηριοποίησή της και στις πέντε μορφές ΑΠΕ και στην υλοποίηση ενός στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού, μέσα από την ανακατασκευή υφιστάμενων έργων ΑΠΕ και την κατασκευή νέων έργων που συμπεριλαμβάνουν σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συντελώντας στην μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες και υγιείς εταιρείες του κλάδου, με την οικονομική ευρωστία της να την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για τραπεζική χρηματοδότηση. Η εταιρεία επενδύει σε αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό της για να αναπτυχθεί περαιτέρω τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγωγών και συνεργειών με εταιρείες εγνωσμένου κύρους.

Ειδικότερα, η νεοσυσταθείσα εταιρεία «ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή», που αποτελεί το κοινό εταιρικό σχήμα μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE, Renewables βρίσκεται σε φάση υλοποίησης του πλάνου που έχει θέσει για επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος μέχρι 2GW. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τοποθετείται δυναμικά και στο πεδίο των εξαγορών, με την αγορά της συμμετοχής της Volterra σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Επιπλέον, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει ενδελεχώς εξαγορές έργων ΑΠΕ στα Βαλκάνια, με έμφαση στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

12_140.jpg


Οι άξονες της στρατηγικής

Κατά την τρέχουσα περίοδο, βρίσκονται σε φάση κατασκευής έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500MW, εκ των οποίων η κατασκευή 250MW φωτοβολταϊκων έργων (200MW στην Πτολεμαΐδα και 50MW στην Μεγαλόπολη) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Επιπλέον, σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται το εμβληματικό mega φωτοβολταϊκό έργο συνολικής ισχύος 550MW στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας, ενός εκ των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στον πυρήνα της στρατηγικής της εταιρείας είναι η είσοδος σε σύγχρονες τεχνολογίες ΑΠΕ, με τα υπεράκτια αιολικά, τα υβριδικά έργα και τα πλωτά φωτοβολταϊκά να είναι στο επίκεντρο, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες) καθώς και η συμμετοχή της στις ενεργειακές αγορές, όπως καθορίζονται από το Μοντέλο-Στόχος (Target Model). Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνάπτει συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας corporate PPAs με την μητρική για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας παραχθείσας από τα πάρκα της.

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διακρίνεται για την προχωρημένη ωριμότητά του, τόσο τεχνικά όσο και αδειοδοτικά. Έχοντας οδηγό το ισχύον πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας ισχύος άνω των 5GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Πάγια στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ αποτελεί η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία που στο επίκεντρό της βρίσκεται η κοινωνική ευημερία και η προστασία του περιβάλλοντος.

*Ο Κωνσταντίνος Μαύρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης