Χρηματιστήριο & Αγορές

Σαν έτοιμη από καιρό η Μυτιληναίος φαβορί για είσοδο στον MSCI

Σαν έτοιμη από καιρό η Μυτιληναίος φαβορί για είσοδο στον MSCI
Πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κορυφαίο διεθνή δείκτη - Κομβικές οι 10 τελευταίες ημέρες του Απριλίου
Η μάχη του MSCI έχει ανάψει καθώς οι πρωταθλητές του ελληνικού επιχειρείν ακονίζουν τα ξίφη τους για την είσοδο στον δείκτη, που υπόσχεται πολλά στους επενδυτές και αποτελεί το διαβατήριο για τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Η Μυτιληναίος, την οποία οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πλέον περισσότερο σαν μια ενεργειακή εταιρία παρά σαν βιομηχανικό όμιλο, είναι έτοιμη για ένα ακόμη άλμα που από πλευράς αξιολόγησης θα είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία της.
Η είσοδος στον MSCI είναι πια πολύ κοντά αφού ο όμιλος με κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ και free flow, δηλαδή ελέυθερες μετοχές, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 45% που επιβάλλεται, πληροί τα βασικά κριτήρια.

Μια εταιρία με σημαντικά μειωμένο δείκτη χρέους πλέον, αυξανόμενη κερδοφορία με στρατηγική διασποράς κινδύνου, έμφαση στους κλάδους του ESG και με την τιμή του αλουμινίου στα όρια των 2.300 δολ/τόνο δείχνει σαν έτοιμη από καιρό για να πραγματοποιήσει έναν οραματικό και στρατηγικό στόχο του προέδρου της, ο οποίος την έχτισε λίθο - λίθο τα τελευταία 30 χρόνια.
Όλα θα κριθούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου τηρουμένων των εσωτερικών διαιδικασιών του MSCI, που δεν καθίστανται γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Η είσοδος της Μυτιληναίος στον MSCI θα σημάνει την εισροή κεφαλαίων στην μετοχή αφού θα συμπεριληφθεί στα χαρτοφυλάκια μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που ακολουθούν τις αξιολογήσεις "του ευαγγελίου" των διεθνών επενδύσεων.
Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα καθώς η Μυτιληναίος ετοιμάζει την έκδοση ομολόγου, που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέο χρηματιστηριακό υψηλό.

Ανταγωνιστικός στις απαιτητικές επιλογές

Παράλληλα για εισαγωγή στον MSCI εμφανίζεται με αυξημένες πιθανότητες ένταξης η Eurobank, η οποία με την κεφαλαιοποίηση που διαθέτει αλλά και την επιτυχή αναδιάρθωση δείνχει ότι πληροί τα κριτήρια.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μόνον ο ίδιος ο MSCI μπορεί να επιλέξει πόσες και ποιές εταιρίες θα συμπεριλάβει.
Για τον λόγο αυτό στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η Εθνική ενώ σπριντ κάνει και η Alpha.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν της προσπάθειας που γίνεται για ανασύσταση του τραπεζικού συστήματος, η Μυτιληναίος είναι σε πρωτοπόρο εταιρικά καμπή τόσο λόγω των τομέων δραστηριοποίησης ΑΠΕ, Πράσινο Αλουμίνιο, Κριτήρια ESG όσο και απο πλευράς διεθνοποίησης και κεφαλαιακής δομής, που αποδεικνύεται από την προγραμματισμένη αυξανόμενη πορεία του μερίσματος προς τους μετόχους.
Κοντός ψαμλός αλληλούια. Ο ενεργειακός κλάδος έναν χρόνο μόλις και κάτι μετά τον COVID είναι πολύ πιθανό, να έχει την τύχη να έχει και πάλι εναν εκπρόσωπό του στον κορυφαίο διεθνή δείκτη, από τον οποίο εξήλθε λόγω μιας γενικής αρνητικής συγκυρίας η Motor Oil λίγα χρόνια πριν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης