Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεγάλη δυναμική για τις ενεργειακές μετοχές - Οι συνθήκες που τις ευνοούν

Μεγάλη δυναμική για τις ενεργειακές μετοχές - Οι συνθήκες που τις ευνοούν
Τι δείχνουν τα τεχνικά δεδομένα της BETA - Ισχυρές οι επενδυτικές προοπτικές
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ικανή για ισχυρή κίνηση, καθώς τόσο το διεθνές κλίμα όσο και η προοπτική ισχυρής αυτοδυναμίας Μητσοτάκη εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις για μια διατηρίσιμη άνοδο που θα βασιστεί στα εξης:

- Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον με μια αδιαμφισβήτητη φιλοεπενδυτική κυβέρνηση.
- Την υψηλή κερδοφορία , ανάπτυξη και εξωστρέφεια των μεγάλων ελληνικών ομίλων του ενεργειακού και βιομηχανικού ενεργειακού τομέα κυρίως.
- Την βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος με τον S&P στην Wall να προσεγγίζει τα υψηλά του περσινού καλοκαιριού.

Οι ενεργειακές μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στον τομέα αυτό, καθώς τα εταιρικά σχήματα διαθέτουν σημαντικές εξελίξεις και αναπτυσσόμενες κερδοφορίες.

Leader η Mytilineos, καθώς η κεφαλαιοποίηση έχει ανέλθει στα 4,1 δισ και συνάπτει σημαντικές συμφωνίες σε διεθνή επίπεδα, με την ανοδική κερδοφορία και τον μετασχηματισμό του ομίλου να οδηγούν σε μια ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση μεγεθών, που δικαιολογούν ακόμα μεγαλύτερες αξίες. Και αυτό γιατί, ο ίδιος ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν το 1 δισ το 2023, ενώ τα deals των private equities γίνονται τουλάχιστον 8 φορές τα EBITDA. Η εταιρία διασφαλίζει προς τους επενδυτές, ότι η άνοδος της κερδοφορίας της δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των ενεργειακών commodities, καθώς η δομή της δίνει την δυνατότητα "αυτόματων αντισταθμίσεων", πέραν αυτών που κλείνουν χρηματοοικονομικά, όπως:

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερο κόστος στην μονάδα του Αλουμινίου, ενώ από την άλλη πλευρά η παράπλευρη υποχώρηση των τιμών των EUA δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τις μονάδες εσωτερικής καύσης. Πέραν αυτού υπάρχει και η λειτουργία του CCGT που από μόνο του θα ενισχύσει την κερδοφορία της εταιρίας και τα πράσινα κέρδη που σε EBITDA θα ανέλθουν σε 250 εκατ.

Εκτός αυτού η Mytilineos έχει στο πρόγραμμά της και μια σειρά επεκτατικών κινήσεων που επιχειρεί, όπως αυτή στον Καναδά, σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικά ιδανικούς ενεργειακούς όρους.
Αν και βρίσκεται στο όριο των 30 ευρώ, δεν θα πρέπει να εκπλήξει μια αναβάθμιση της τιμής - στόχου στα 40 ευρώ.

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά commodities ευνοούν την ΔΕΗ από την πλευρά της υποχώρησης των τιμών φυσικού αερίου και στον τομέα της προμήθειας από πλευράς εισπραξιμότητας.
Αυτό βέβαια κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς τους λιγνίτες της, δεδομένο που μένει να επαναξιολογήσει την πορεία της Πτολεμαϊδας V. Από την άλλη πλευρά ανάσα για τους λιγνίτες είναι αντίστοιχα η πτωση των τιμών των EUA.

Η ΔΕΗ σε σχέση και με την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, αλλά και σε σχέση με την κλιμάκωση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις τιμές στόχους των αναλυτών στα 14 ευρώ, καθώς η εικόνα της έχει αλλάξει τελείως και τα κεφάλαια της αντιστάθμισης που δέσμευσε κατά την περίοδο της κρίσης έχουν απελευθερωθεί.

Αδικημένη είναι η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil που όχι μόνο τα κέρδη του διυλιστηρίου δείχνουν απροσδόκητη διατηρισμότητα στο α΄ 6μηνο του 2023, αλλά αναρωτιέται κανείς πως αποτιμάται στα 2,5-2,6 δισ, όταν μόνο το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ θα ανέλθει στα 832 MW στο τέλος του έτους αλλά υπάρχουν και οι λοπές δρατηριότητες του ομίλου. Ανάλογες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν και για την Helleniq Energy (ΕΛΠΕ).


Η τεχνική εικόνα
της αγοράς σύμφωνα με την BETA - Νέα βάση οι 1200 μονάδες


Με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων. Το ράλι της αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος της αγοράς. Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρύζουν τις κορυφές του 2014 ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση
κινήσεων τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων. Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της εγχώριας αγοράς εκτός από την προοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των εισηγμένων που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιητικότερα και ποιο αυστηρά ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές κεφάλαια.



Α
πό πλευράς προσδοκιών εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα η αυτοπεποίθηση της αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά. Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών αλλά μια κίνηση που θα μαρκετάρει εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της χώρας επανασυστήνοντας την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιριών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιριών.


Το υψηλό της αγοράς
(1.239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10% τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα. Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση.

Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας. Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1.200 μονάδες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.


Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του ατριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης. Την Τετάρτη επίσης η
Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day που θα λάβει χώρα διαδικτυακά. Την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Κ
ατά τα λοιπά στην κατά μία συνεδρίαση μικρότερη εβδομάδα του ΧΑ ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται την Τρίτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη η
Premia θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,02 ευρώ ανά μετοχή ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η σειρά της Entersoft η οποία θα μοιράσει στους μετόχους της 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Ε
πισημαίνεται τέλος ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.


Oι αποτιμήσεις των ενεργειακών και λοιπών εταιριών

ΒΕΤΑ2_20.JPG




www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης