
Ο Dow Jones έχασε 299 μονάδες καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με το συμβόλαιο αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για παράδοση Ιουλίου κέρδισε 4,28%, κλείνοντας στα 74,84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent για τον Αύγουστο αυξήθηκε 4,4%, κλείνοντας στα 76,45 δολάρια
Υποχώρηση στη Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν να μαίνεται για πέμπτη ημέρα.
Ο Dow Jones έχασε 299 μονάδες, ή 0,7% στις 42.215 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.982 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector κέρδισε 1,03% στις 673 μονάδες
Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,91% στις 19.521 μονάδες.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τον ηγέτη του Ιράν σε μια σειρά αναρτήσεων στο Truth Social την Τρίτη και απαίτησε «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!»
«Γνωρίζουμε ακριβώς πού κρύβεται ο λεγόμενος «Ανώτατος Ηγέτης»», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις. «Είναι εύκολος στόχος, αλλά είναι ασφαλής εκεί - Δεν πρόκειται να τον σκοτώσουμε!», τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Αλλά δεν θέλουμε να εκτοξεύονται πύραυλοι σε πολίτες ή Αμερικανούς στρατιώτες. Η υπομονή μας εξαντλείται».
Ο Τραμπ συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του στην Αίθουσα Εκτάκτων Αναγκών του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο μετέφερε μονάδες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του αμερικανικού στρατού και να επεκτείνει τις επιλογές του Τραμπ.
Αυτό έρχεται μετά τη δήλωση του προέδρου τη Δευτέρα σε μια άλλη ανάρτηση στο Truth Social ότι «Όλοι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη». Επίσης, έφυγε νωρίς από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά το έκανε χωρίς να καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες με ορισμένα κράτη μέλη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ πρότεινε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι η αποχώρησή του από την G7 «δεν είχε καμία σχέση με μια κατάπαυση του πυρός. Πολύ μεγαλύτερηο από αυτό».
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς η σύγκρουση κλιμακώθηκε, αντιστρέφοντας την πορεία της Δευτέρας που τροφοδοτήθηκε από ενδείξεις ότι το Ιράν ήθελε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο άνω του 4%.
Εκτός από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τα νέα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επηρέασαν τις μετοχές την Τρίτη, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, χειρότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για πτώση 0,6%.
Τα στοιχεία έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Ο Ross Mayfield της Baird πιστεύει ότι είναι «πολύ αργά» για την κεντρική τράπεζα να αλλάξει την πορεία της ως απάντηση στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, αλλά πιστεύει ότι η ασθενέστερη έκθεση θα μπορούσε να δώσει στην Fed κάποιο περιθώριο να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση.
Το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% την Τρίτη, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την άνευ όρων παράδοση του Ιράν και απείλησε τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για παράδοση Ιουλίου κέρδισε 4,28%, κλείνοντας στα 74,84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent για τον Αύγουστο αυξήθηκε 4,4%, κλείνοντας στα 76,45 δολάρια. Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται μετά τον διακανονισμό της Τρίτης με το αμερικανικό αργό και το Brent να σημειώνουν άνοδο σχεδόν 5%.
www.worldenergynews.gr