Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών μετά τη συμφωνία οδηγεί τους επενδυτές πίσω στις στρατηγικές που λειτουργούσαν στις αρχές του έτους, πριν ξεσπάσει η πολεμική σύγκρουση
Βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, πιεσμένα ασιατικά νομίσματα και ακόμη και μετοχές εταιρειών παραγωγής στιγμιαίων νουντλς συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτικών επιλογών που αναμένεται να ωφεληθούν από τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, σύμφωνα με διαχειριστές διεθνών hedge funds.
Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι επενδυτές υψηλής ταχύτητας επιστρέφουν στις στρατηγικές που ακολουθούσαν πριν από τον πόλεμο, η Grey Value Management με έδρα τη Φλόριντα διακρίνει επενδυτική αξία στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, άποψη που συμμερίζεται και η Reed Capital Partners στη Σιγκαπούρη, η οποία παράλληλα τοποθετείται στο ιαπωνικό γεν. Την ίδια στιγμή, η Vantage Point Asset Management εκτιμά ότι οι μετοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν υποαποδώσει σημαντικά, ενδέχεται να υπεραποδώσουν το επόμενο διάστημα.
Ο Thomas Hayes, πρόεδρος του hedge fund Great Hill Capital στη Νέα Υόρκη, αναζητά ευκαιρίες στις αμερικανικές καταναλωτικές μετοχές, εκτιμώντας ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα ενισχύσει τη ζήτηση.
Όπως σημειώνει, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών μετά τη συμφωνία οδηγεί τους επενδυτές πίσω στις στρατηγικές που λειτουργούσαν στις αρχές του έτους, πριν ξεσπάσει η πολεμική σύγκρουση.
Η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή, απομακρύνει μία από τις μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας για τις διεθνείς αγορές, μετά από μήνες συγκρούσεων που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη διαταραχή στην προσφορά πετρελαίου στην ιστορία και ενίσχυσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες παγκοσμίως.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, πυροδοτώντας άνοδο σε μετοχές και ομόλογα, ενώ το δολάριο εξασθένησε καθώς περιορίστηκε η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν σε όλη την καμπύλη αποδόσεων, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε τους επενδυτές να μειώσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Για τον Chauwei Yak, διευθύνοντα σύμβουλο της GAO Capital στη Σιγκαπούρη, οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι ενδέχεται να είναι οι ασιατικές επιχειρήσεις.
Οι ασιατικές αγορές έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις λόγω της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν, καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής εξαρτώνται από εισαγωγές πετρελαίου. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ινδίας και της Ινδονησίας συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αδύναμων παγκοσμίως φέτος, ενώ τα νομίσματά τους έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο Yak υποστηρίζει ότι πλέον μπορούν να επανεξεταστούν επενδύσεις σε εταιρείες που θα επηρεάζονταν αρνητικά από παρατεταμένα υψηλές τιμές πετρελαίου, όπως οι παραγωγοί στιγμιαίων νουντλς, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φοινικέλαιο.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης MSCI Asia Pacific έχει ενισχυθεί περισσότερο από 7% από την έναρξη του πολέμου, ο τεχνολογικός κλάδος ήταν ο μόνος που κατέγραψε άνοδο, ενώ και οι υπόλοιποι δέκα βασικοί κλάδοι εμφάνισαν απώλειες.
Η Ecaterina Bigos της BNP Paribas Asset Management εκτιμά ότι οι διαρθρωτικά ισχυρές επενδυτικές θεματικές παραμένουν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ίδια είναι επικεφαλής επενδύσεων για στρατηγικές long-short στην Ασία εκτός Ιαπωνίας και συμβουλεύει κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 1,6 τρισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Nick Ferres της Vantage Point Asset Management θεωρεί ότι υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες στις μετοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας που υποχώρησαν έντονα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Παρότι αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάκαμψης των «παραμελημένων» αγορών της περιοχής, εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη και στις εταιρείες που επωφελούνται από την ανάπτυξή της.
Στην αγορά κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin κατέγραψε άνοδο και πλησίασε σε υψηλό δύο εβδομάδων, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα από την εκλογική νίκη του Donald Trump το 2024. Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση αναμένοντας πιο σαφείς ενδείξεις ότι η σύγκρουση έχει τερματιστεί οριστικά.
Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, το Bitcoin εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 48% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Richard Galvin, εκτελεστικός πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων DACM, δήλωσε ότι η εταιρεία τοποθέτησε μέρος των διαθεσίμων της σε έργα κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις μέχρι να υπογραφεί η τελική ειρηνευτική συμφωνία.
Στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, τα hedge funds εκτιμούν ότι οι ευκαιρίες είναι πιο σύνθετες και απαιτούν επιλεκτικές κινήσεις.
Ο Matthew Haupt της Wilson Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτών που αυξάνουν τις θέσεις τους στα παγκόσμια ομόλογα.
Όπως σημειώνει, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται πλέον να υιοθετήσουν λιγότερο επιθετική στάση.
Ο Steven Grey της Grey Value Management εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις τελευταίες εξελίξεις και θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν καλύτερη σχέση κινδύνου-απόδοσης.
Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,02%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς μειώθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,43%.
Κατά τον Grey, η διαφορά μόλις 40 μονάδων βάσης μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών και διετών τίτλων δεν δικαιολογεί την ανάληψη μεγαλύτερης χρονικής ή πιστωτικής έκθεσης για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων.
Αντίθετα, το δολάριο φαίνεται να χάνει μέρος της ελκυστικότητάς του μεταξύ ορισμένων hedge funds, καθώς η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων περιορίζει τη ζήτηση για το βασικό αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Ο δείκτης του δολαρίου της Bloomberg υποχώρησε έως και 0,3% τη Δευτέρα, ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συγκαταλέχθηκαν στους μεγαλύτερους κερδισμένους έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το ιαπωνικό γεν, το οποίο είχε πιεστεί σημαντικά λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ιαπωνίας από τις εισαγωγές ενέργειας, επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο.
Ο Gerald Gan, επικεφαλής επενδύσεων της Reed Capital, δήλωσε ότι η εταιρεία αγοράζει γεν, ποντάροντας τόσο σε ένα πιθανώς υπερτιμημένο δολάριο όσο και στις μακροπρόθεσμα θετικές προοπτικές του ιαπωνικού νομίσματος.
www.worldenergynews.gr






