AD
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ιρλανδία: Θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την αλουμίνα εφόσον προκύψουν «αποδείξεις», δηλώνει υπουργός Επικρατείας

Ιρλανδία: Θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την αλουμίνα εφόσον προκύψουν «αποδείξεις», δηλώνει υπουργός Επικρατείας

Ο υπουργός Επικρατείας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι θα στηρίξει πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις εφόσον υπάρξουν αποδείξεις ότι η εξαγώμενη αλουμίνα «υποστηρίζει» ρωσικούς στρατιωτικούς σκοπούς (Al Circle)

Την ίδια ώρα εντείνεται η πίεση για τη διακοπή των εξαγωγών αλουμίνας της Aughinish προς τη Ρωσία, με την τελευταία έκκληση από την Εσθονία.

Ο υπουργός Επικρατείας της Ιρλανδίας, Seán Canney, δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό ενεργό εξέταση και τόνισε ότι το κράτος θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εφόσον «αξιόπιστα και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» από την τρέχουσα έρευνα του Υπουργείου Επιχειρήσεων παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι η αλουμίνα που προμηθεύεται η Ρωσία χρησιμοποιείται για αμυντικούς σκοπούς, η Aughinish Alumina δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της διεξάγονται «σε αυστηρή συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, των μέτρων ελέγχου εξαγωγών και των εμπορικών κανονισμών».


Αν και η αλουμίνα δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στις κυρώσεις της ΕΕ, η πίεση για την προσθήκη της στο πακέτο συνεχίζεται

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός σημείωσε: «Εάν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, θα επιβληθούν», τονίζοντας ότι «κανείς δεν αποφεύγει τις ευθύνες του».

Απομακρυνόμενος από τις επιπτώσεις της προμήθειας αλουμίνας στη ρωσική αγορά, ο Canney επικεντρώθηκε στην άλλη πλευρά του ζητήματος.

Επισήμανε τον πιθανό κίνδυνο για περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στο διυλιστήριο του Limerick, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στις κατάντη και ευρύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού που θα μπορούσαν να προκύψουν από την έγκριση κυρώσεων στην αλουμίνα.

Η βουλευτής των Social Democrats, Sinéad Gibney, κάλεσε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι «η [εξέταση] θα ολοκληρωθεί γρήγορα», καθώς οι παρατεταμένες καθυστερήσεις αποδυναμώνουν την αξιοπιστία της Ιρλανδίας εν μέσω της γεωπολιτικής σύγκρουσης Ρωσίας–Ουκρανίας.

Ο βουλευτής Matt Carthy από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας (Sinn Féin) υποστήριξε ότι η Ιρλανδία πρέπει να διασφαλίσει πως δεν υποστηρίζει έμμεσα τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τη συνεργασία με την εταιρεία για τον εντοπισμό εναλλακτικών αγορών εξαγωγών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό που θέλω να γνωρίζω είναι αν η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την εταιρεία για να βρει εναλλακτικές αγορές», ρώτησε ο Carthy, καθώς το πρωταρχικό ενδιαφέρον είναι η επίλυση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο Tánaiste και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Simon Harris, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την Aughinish «δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να παραβλεφθούν», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή δράση κυρώσεων θα εξεταστεί πιθανότατα σε επίπεδο ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Υπουργείου Επιχειρήσεων.

Το ζήτημα έχει αυξήσει την πίεση στην ιρλανδική κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να εξισορροπήσουν οικονομικές και εργασιακές παραμέτρους με τις δεσμεύσεις για κυρώσεις και τους στόχους εξωτερικής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης