AD
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Eπιστολή ΕΒΙΚΕΝ στον Τσάφο για τις μειωμένες αντισταθμίσεις CO₂ - Τι αναφέρει

Eπιστολή ΕΒΙΚΕΝ στον Τσάφο για τις μειωμένες αντισταθμίσεις CO₂ - Τι αναφέρει

Το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών παραμένει στο 20% αντί για 25%, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί και για το νέο σχήμα 2026–2030 και την έγκρισή του από την Κομισιόν

 

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας για τους χειρισμούς του ΥΠΕΝ στο θέμα των αντισταθμίσεων CO2, ενός μηχανισμού που η ίδια η πολιτική ηγεσία έχει παρουσιάσει ως το βασικό –και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικό– εργαλείο στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.

Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών που κατευθύνεται στις αντισταθμίσεις δεν αυξήθηκε τελικά στο 25%, αλλά παρέμεινε στο 20%. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στη βιομηχανία για το 2025 διαμορφώνεται στα 227,6 εκατ. ευρώ, όταν με ποσοστό 25% θα ήταν αυξημένο κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς το ΥΠΕΝ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι αντισταθμίσεις αποτελούν το βασικό μέτρο στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε μια περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να επηρεάζει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η απόφαση προκαλεί ερωτήματα, καθώς η υπουργική απόφαση του Μαΐου 2025 προέβλεπε ότι το ποσοστό θα επανυπολογιζόταν με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο όταν θα ήταν διαθέσιμα τα οριστικά στοιχεία για τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του 2025. Σύμφωνα με τη βιομηχανία, η εφαρμογή του τύπου οδηγούσε στην αύξηση του ποσοστού στο ανώτατο όριο του 25%, εξέλιξη που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στον Ν. Τσάφο

Το θέμα αναδεικνύει η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τον υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση του ποσοστού στο 20% στερεί σημαντικούς πόρους από τη βιομηχανία και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται στο πεδίο της στήριξης της ανταγωνιστικότητας.

Οι επιφυλάξεις της αγοράς δεν περιορίζονται όμως μόνο στην εκκαθάριση του 2025. Την ίδια στιγμή, παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου σχήματος αντιστάθμισης που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΝ για την περίοδο 2026-2030. Το υπουργείο έχει υποστηρίξει ότι μέσω της αύξησης του συντελεστή εκπομπών σε 0,83 tCO2/MWh θα εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι της τάξης των 375 εκατ. ευρώ στην πενταετία για τη βιομηχανία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη απόφαση της Κομισιόν που να επιβεβαιώνει την έγκριση του συγκεκριμένου σχήματος. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ενδέχεται να κινηθούν χαμηλότερα τα επόμενα χρόνια, γεγονός που καθιστά αβέβαιο κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν στην πράξη οι προβλέψεις για σημαντικά αυξημένες ενισχύσεις.
Στη βιομηχανία υπενθυμίζουν επίσης ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν ποσά από προηγούμενες αναπροσαρμογές του μηχανισμού, γεγονός που ενισχύει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις νέες εξαγγελίες.

Όπως σημειώνουν, ενώ το ΥΠΕΝ προβάλλει τις αντισταθμίσεις ως τον βασικό πυλώνα στήριξης της ενεργοβόρου παραγωγής, ούτε η αύξηση στο 25% εφαρμόστηκε για το 2025 ούτε έχει ακόμη αποδειχθεί ότι οι πρόσθετοι πόροι που υπόσχεται το νέο σχήμα θα φτάσουν τελικά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης