Τελευταία Νέα
Απόψεις

Bloomberg: Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Kakhovka και η σημασία για τα πυρηνικά της Zaporizhia

Bloomberg: Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Kakhovka και η σημασία για τα πυρηνικά της Zaporizhia
Από την εισβολή της Μόσχας, οι στρατιωτικοί στρατηγοί θεωρούν τη δομή ως πιθανό στόχο, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της, τονίζει το Bloomberg
Το ερώτημα εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας για να απωθήσει τη Ρωσία από το έδαφός της, φαίνεται να έχει διευθετηθεί με την έκρηξη σε φράγμα που παρέχει νερό στη χερσόνησο της Κριμαίας και σε έναν από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης, είναι ένα καίριο ζήτημα που σηκώνει συζήτηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νωρίς σήμερα το πρωί, κυκλοφόρησαν πλάνα από το νερό που χυθεί, αναγκάζοντας την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από τον ρου της πλημμύρας.
Ο Zelensky προειδοποίησε τους συμμάχους τον Οκτώβριο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής είχαν ναρκοθετήσει το φράγμα.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Μόσχα για την ανατίναξη του φράγματος κατά μήκος του ποταμού Dnipro στη νότια Ουκρανία, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προληπτικό χτύπημα από τη Ρωσία για να επιβραδύνει την προέλαση των δυνάμεων του Κιέβου μετά την έκρηξη των μαχών στην πρώτη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων, όμως το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη.

Από την εισβολή της Μόσχας, οι στρατιωτικοί στρατηγοί θεωρούν τη δομή ως πιθανό στόχο, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της:
1_68.PNG

Πρώτον
, γιατί παρέχει νερό στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Δεύτερον
, τροφοδοτεί συστήματα ψύξης για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Τρίτον
, αυτό το χτύπημα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η Ρωσία ανησυχεί για τη δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει κρατήσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων συμμάχων της, σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι στα σχέδιά της περι αντεπίθεσης, προκειμένου να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Τα αντιμαχόμενα έθνη έχουν χρησιμοποιήσει την τακτική της πλημμύρας στα πεδία των μαχών επί αιώνες και η περιοχή κάτω από το ποτάμι του Kakhovka είναι ένα από τα κύρια μονοπάτια που οι στρατιωτικοί στρατηγικοί λένε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να αποκόψουν τη νότια χερσαία γέφυρα από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς την Κριμαία. Εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη υδροηλεκτρική μονάδα, στρατηγικής σημασίας.

Πέρα από τις τακτικές, η καταστροφή του φράγματος είναι μια υπενθύμιση του ανθρώπινου αντίκτυπου της εισβολής, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία της Ουκρανίας και έριξε καύσιμα σε μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του έχουν προειδοποιήσει ότι η αντεπίθεση θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει ακόμη περισσότερες θυσίες από τους Ουκρανούς.
Τα σημερινά γεγονότα υπογραμμίζουν αυτό το κόστος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης