AD
Απόψεις

To αυξανόμενο χάσμα ΗΠΑ και Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια - Υπεράκτια VS Ορυκτά(Oilprice)

To αυξανόμενο χάσμα ΗΠΑ και Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια - Υπεράκτια VS Ορυκτά(Oilprice)
Διαφοροποίση πολιτικών για την ενεργειακή ασφάλεια δημιουργεί η νέα ενεργειακή κρίση με τις δυο δυνάμεις  να ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές και την Ευρώπη να επιλέγει αυτό που δεν θέλει ο πρόεδρος Trump. Πίσω από τις εισαγωγές του αμερικανικού LNG τα σχέδια της Ευρώπης θέλουν την αυτονομία της με άλλους τρόπους

Από την Haley Zaremba για το Oilprice.com 

Το Hornsea 3,
το οποίο πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο με ισχύ 2,9 GW, συνέδεσε το πρώτο του καλώδιο εξαγωγής από τον βυθό της θάλασσας με τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου στις 26 Μαρτίου, ένα βασικό βήμα προς την ολοκλήρωσή του το 2027.

Η Γαλλία προκηρύσσει διαγωνισμούς για 12 γιγαβάτ υπεράκτιας και πλωτής αιολικής ισχύος έως το 2027, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας «Made in Europe», η οποία έχει σχεδιαστεί για να δώσει προτεραιότητα στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσει την εξωτερική ενεργειακή εξάρτηση.

Η κυβέρνηση Τραμπ καταβάλλει στην TotalEnergies 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποχωρήσει από υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4 GW δυνητικής καθαρής ενέργειας, ανακατευθύνοντας αυτά τα κεφάλαια προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον γαλάζιο ωκεανό

Yπεράκτα Αιολικά

Η Ευρώπη πιέζει για έναν ισχυρό εγχώριο τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν τον δικό τους. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στη Βόρεια Θάλασσα, σημείωσε σημαντική πρόοδο στις 26 Μαρτίου, όταν συνέδεσε με επιτυχία το πρώτο καλώδιο εξαγωγής του από τον βυθό της θάλασσας με τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία σχεδιάζει να δημοπρατήσει 10 υπεράκτια και πλωτά αιολικά έργα με συνολική ισχύ 12 γιγαβάτ έως το 2027, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Made in Europe».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύνδεση του υποθαλάσσιου καλωδίου για το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό έργο Hornsea 3 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα και για την ευρωπαϊκή συνεργασία για τη δημιουργία μιας πιο ανεξάρτητης και αυτόνομης ενεργειακής βιομηχανίας. Το έργο, το οποίο θα ωφελήσει τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, διευθύνεται από την Ørsted, μια δανική εταιρεία, ενώ την εγκατάσταση του καλωδίου εκτελεί ο βελγικός όμιλος Jan De Nul. Όταν ολοκληρωθεί το 2027, το έργο θα έχει δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας 2,9 γιγαβάτ, αρκετή για την ηλεκτροδότηση 3,3 εκατομμυρίων κατοικιών.

«Το Hornsea 3 θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια, αυξάνοντας παράλληλα την ενεργειακή ανεξαρτησία και δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας», δήλωσε στο Interesting Engineering ο Duncan Clark, επικεφαλής της Ørsted UK & Ireland. «Θα συμβάλει σημαντικά στον φιλόδοξο στόχο της βρετανικής κυβέρνησης για 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050».

Θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, ένα πιεστικό ζήτημα στο σημερινό γεωπολιτικό κλίμα. Στη Γαλλία, οι επερχόμενοι διαγωνισμοί για υπεράκτια αιολική ενέργεια θα δώσουν προτεραιότητα στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Θέλουμε αυτοί οι διαγωνισμοί να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τις τεχνολογίες μας, τα εργοστάσιά μας, τους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκούρ. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ασφάλεια των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού μας», συνέχισε.


Η Ευρώπη ποντάρει στα Υπεράκτια σαν απάντηση στην νέα κρίση

Η ώθηση για την εγχώρια υπεράκτια αιολική ενέργεια έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία έχει ενταθεί λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που αντηχεί από το Στενό του Ορμούζ. Η τρέχουσα κρίση σηματοδοτεί την τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έχουν πληγεί από την εξάρτησή τους από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.


ΗΠΑ: Όλα τα αυγά στα ορυκτα καύσιμα

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην ενεργειακή ασφάλεια. Αντί να διαφοροποιήσουν την εγχώρια παραγωγή ενέργειας με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις παγκόσμιες κρίσεις της αγοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες συσσωρεύουν όλα τα αυγά τους πίσω στο καλάθι με τα πετρελαιοκίνητα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Τραμπ πληρώνει μια γαλλική εταιρεία TotalEnergies 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εγκαταλείψει υπεράκτια αιολικά έργα που θα μπορούσαν να είχαν παράγει πάνω από 4 GW καθαρής ενέργειας. Αντ' αυτού, αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Όταν η κυβέρνηση Τραμπ ανέλαβε την εξουσία και άρχισε να καθορίζει την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, είπαμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε, σαφώς, αυτές τις εξελίξεις σε υπεράκτια αιολικά έργα», λέει ο Πατρίκ Πουγιανέ, Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν εντελώς από την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων. «Για να είμαστε σαφείς, δεν αποποιούμαστε την αιολική ενέργεια στην ξηρά», συνέχισε ο Πουγιανέ. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ηλιακή ενέργεια στην ξηρά, αιολική ενέργεια στην ξηρά, μπαταρίες [σε άλλες χώρες]».

Λίγα παραδείγματα αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και δυναμικότητα το αυξανόμενο χάσμα στην ενεργειακή πολιτική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στην ενεργειακή κυριαρχία μέσω των ορυκτών καυσίμων. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό το εγχείρημα θα καταλήξει να κοστίσει στους καταναλωτές των Ηνωμένων Πολιτειών περισσότερο ανά μεγαβατώρα ενέργειας - και τελικά να κοστίσει στον κόσμο από άποψη εξωτερικών επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

Από την Haley Zaremba για το Oilprice.com.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης