Το Πακιστάν απηύθυνε σαουδαραβική προειδοποίηση στο Ιράν να περιορίσει τους συμμάχους του Χούθι στην Υεμένη, αφού ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο βασίλειο, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης, ανέφεραν σαουδαραβικές, πακιστανικές και ιρανικές πηγές.
Oι επιθέσεις των Χούθι
Οι Χούθι έπληξαν μια αεροπορική βάση στο Χαμίς Μουσάιτ και πετρελαϊκές υποδομές σε κοντινές πόλεις την Τρίτη, τραυματίζοντας 73 άτομα, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν τον Φεβρουάριο.
Η κλιμακούμενη σύγκρουση, η οποία αντιπροσωπεύει ένα δεύτερο θέατρο πολέμου που απειλεί τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, έρχεται καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν το μεγαλύτερο δηλωμένο κύμα επιθέσεων ομόκεντρων δυνάμεων κατά της ναυτιλίας στην περιοχή του Κόλπου από την έναρξη του πολέμου τους. Η προειδοποίηση του Πακιστάν προς το Ιράν έχει σημαντικό βάρος λόγω της αμυντικής του συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
Ενώ αξιωματούχοι στην Ισλαμαμπάντ τόνισαν ότι οποιοσδήποτε στρατιωτικός ρόλος θα περιοριζόταν στην υπεράσπιση του σαουδαραβικού εδάφους, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Khawaja Asif δήλωσε ότι οι επιθέσεις που θα επεκταθούν στο βασίλειο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια κοινή συμφωνία ασφαλείας που θα περιλαμβάνει το Ριάντ, την Άγκυρα και την Ισλαμαμπάντ.
Το πακιστανικό υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και ο στρατός δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση
Η παρέμβαση του Πακιστάν, μετά από χρόνια εξισορρόπησης των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, υπογράμμισε τη σοβαρότητα των επιθέσεων των Χούθι. Το μήνυμα προς την Τεχεράνη είναι σαφές: χαλιναγωγήστε τους Χούθι ή διακινδυνεύστε να μετατρέψετε μια σύγκρουση με πληρεξούσιους σε μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση ασφάλειας, ανέφεραν οι πηγές.
Ένας ανώτερος περιφερειακός διπλωμάτης δήλωσε ότι το Πακιστάν μετέφερε το μήνυμα στο Ιράν τις τελευταίες 24 ώρες, προτρέποντας την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τις επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία. Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Πακιστάν μετέφερε το μήνυμα στην Τεχεράνη την Τρίτη και η απάντηση της Τεχεράνης ήταν ότι «το Ιράν δεν ελέγχει τους Χούθι».
Ωστόσο, δύο ιρανικές πηγές δήλωσαν ότι η Τεχεράνη είχε πει στους Χούθι την περασμένη εβδομάδα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη υποσχέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση και όπλα, είπαν, ενώ αρκετοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης είχαν ταξιδέψει στην Υεμένη για να βοηθήσουν στον συντονισμό των επιθέσεων. Ο περιφερειακός διπλωμάτης δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει να συγκρατήσει τους Χούθι πριν η κλιμάκωση φτάσει σε σημείο όπου το Ριάντ θα μπορούσε να πιέσει το Πακιστάν να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην άμυνά του.
«Το Πακιστάν έχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει στο σημείο όπου το Πακιστάν θα πρέπει πρακτικά να παρέμβει», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Reuters. «Προς το παρόν θα επιδιώξει μια διπλωματική λύση».
Η υποστήριξη του Πακιστάν στην Σαουδική Αραβία
Η πακιστανική πηγή ανέφερε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ανώτερους πακιστανούς και τούρκους στρατιωτικούς εκπροσώπους στο Ριάντ για να συντονίσουν την αντίδρασή τους. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι τα στρατεύματά τους δεν θα εισέλθουν στην Υεμένη και ότι οποιαδήποτε απάντηση θα ξεκινήσει από το σαουδαραβικό έδαφος, πρόσθεσε η πηγή.
Μια δεύτερη πακιστανική πηγή δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για συμμετοχή σε αντίποινα, τονίζοντας ότι η στρατιωτική συμφωνία της με το Ριάντ ήταν αμυντική και περιοριζόταν στην προστασία του σαουδαραβικού εδάφους. Οι πακιστανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρέχουν στρατιωτική, τεχνική, επίγεια ή αεροπορική υποστήριξη εντός της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος, ανέφερε η πηγή.
Η εκστρατεία πίεσης που διεξάγουν το Ιράν και οι Χούθι θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η Τεχεράνη, δήλωσε ο περιφερειακός διπλωμάτης. Στοχεύοντας στην ασφάλεια του Κόλπου σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ουάσινγκτον για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμένων, η Τεχεράνη κινδυνεύει να οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, την Τουρκία και άλλα κράτη που είναι σύμμαχα με τις ΗΠΑ σε στενότερο συντονισμό ασφαλείας αντί να διασπάσει τους δεσμούς τους.
www.worldenergynews.gr






