Οι μαχητές Χούθι επιχείρησαν τη Δευτέρα 21/9 να καταλάβουν στρατηγικά υψώματα στην Υεμένη, ώστε να αποκόψουν την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας από τις εναπομείνασες περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, μετά την είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή αμερικανικά πλήγματα κατά της οργάνωσης.
H προέλαση των Χούθι
Μια ταχύτατη προέλαση της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, επέκτεινε τη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής σε ένα νέο μέτωπο και απείλησε περαιτέρω τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα επανειλημμένα αιτήματα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να συμμετάσχουν στη μάχη στην Υεμένη.
Οι New York Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε προετοιμαστεί να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή κατά των Χούθι, μετά από νέα αιτήματα του Σαουδάραβα διαδόχου. Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ ακύρωσε τις επιδρομές την τελευταία στιγμή, τη στιγμή μάλιστα που στρατιωτικοί φόρτωναν βόμβες στα αεροσκάφη.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των Times. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού παρέπεμψε τα ερωτήματα στον Λευκό Οίκο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ζητούνταν σχόλιο.
Ζητούν αμερικανική βοήθεια
Ο Ρασίντ αλ-Αλίμι, πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης (η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και εδρεύει στο Ριάντ), ζήτησε τηλεφωνικά από τον Τραμπ την Κυριακή αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που μίλησαν στο Reuters. Δύο από τα άτομα αυτά, ένας Υεμενίτης και ένας Δυτικός, δήλωσαν ότι ο Τραμπ δεν έδωσε καμία άμεση υπόσχεση για παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Τα πλήγματα
Το Ριάντ φαίνεται ότι δέχθηκε πλήγμα το Σάββατο —για πρώτη φορά από την έναρξη της κλιμάκωσης της έντασης— καθώς ακούστηκαν εκρήξεις και ήταν ορατός καπνός κοντά στο αεροδρόμιο. Οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, ενώ οι Σαουδάραβες δεν έχουν προβεί σε σχόλια.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για παροχή αμυντικής υποστήριξης στον εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως συμβολή στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα τις τελευταίες ημέρες εναντίον των θέσεων των μαχητών στις ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τους Χούθι.
Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στα περίχωρα της απομακρυσμένης ορεινής περιφέρειας Αλ-Ουαζιγιά (Al-Wazi'iyah) στην επαρχία Ταΐζ, καθώς και στο Ρας αλ-Άρα (Ras al-Ara) κατά μήκος των ακτών του Ινδικού Ωκεανού, ανάμεσα στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ —στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας— και τη βάση της κυβέρνησης στο Άντεν, ανέφεραν οι πηγές.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να διατηρούν κατά κύριο λόγο αμυντική στάση μετά την απώλεια της περιοχής Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ενώ οι Χούθι επιδιώκουν να διατηρήσουν τη δυναμική της προέλασής τους, παρά το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένοι σε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Κάντι, βετεράνος Υεμενίτης δημοσιογράφος που εργάζεται πλέον ως πολιτικός αναλυτής.
«Αυτά τα βουνά ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικά για το αν οι Χούθι θα καταφέρουν να εδραιώσουν τα πρόσφατα εδαφικά τους κέρδη ή αν οι κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις που είναι απαραίτητες για την εξαπόλυση αντεπίθεσης».
Οι σαουδαραβικές εξαγωγές πετρελαίου
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι δημιουργεί δίλημμα για τον Τραμπ, ο οποίος δέχεται πιέσεις να συνδράμει τους Σαουδάραβες συμμάχους, αλλά ανησυχεί μήπως διευρύνει περαιτέρω τον εξαιρετικά αντιδημοφιλή πόλεμο που ξεκίνησε από κοινού με το Ισραήλ —υπό την ονομασία «Επιχείρηση Epic Fury»— τον Φεβρουάριο, με στόχο το Ιράν.
Η προέλαση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού της κύριας εναλλακτικής οδού που χρησιμοποιεί η Σαουδική Αραβία για τις εξαγωγές πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ.
Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε αυξάνοντας τις αποστολές μέσω των Στενών του Ορμούζ, όπου ένας μικρός αριθμός δεξαμενόπλοιων εκτελεί συνεχώς δρομολόγια για τη μεταφορά πετρελαίου, χρεώνοντας ποσά-ρεκόρ —που φτάνουν έως και το ένα τέταρτο της αξίας του φορτίου— για να αναλάβουν το ρίσκο της εμπόλεμης ζώνης. Στη συνέχεια, μεταφορτώνουν το πετρέλαιο σε άλλα πλοία στον Ινδικό Ωκεανό, με προορισμό πελάτες στην Ασία ή αλλού.
Οι έμποροι αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει πωλήσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τόσο για τον τρέχοντα όσο και για τον επόμενο μήνα, τα οποία πρόκειται να φορτωθούν ανοιχτά του Ομάν, στην απέναντι πλευρά του Ορμούζ. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι σαουδαραβικές εξαγωγές μέσω του Ορμούζ έφτασαν τα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας άνοδο από τις μόλις 700.000 του Αυγούστου.
Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό της παγκόσμιας τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία υποχώρησε πλησιέστερα στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αφού την περασμένη εβδομάδα είχε πλησιάσει τα 110 δολάρια. Ωστόσο, οι καταναλωτές και η βιομηχανία εξακολουθούν να πληρώνουν τιμές-ρεκόρ για ορισμένα διυλισμένα καύσιμα, με την τιμή λιανικής του ντίζελ στις ΗΠΑ να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα.
www.worldenergynews.gr






