Ναυτιλία

«Ο ρυπαίνων πληρώνει»: Τι ζητούν οι διαχειριστές πλοίων από την Κομισιόν

«Ο ρυπαίνων πληρώνει»: Τι ζητούν οι διαχειριστές πλοίων από την Κομισιόν
Υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα χάσει την κατεύθυνσή της εάν θεωρεί τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων αποκλειστικά υπεύθυνες για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

διαχειριστές πλοίων, μέσω του οργάνου εκπροσώπησής τους, της ΙnterManager, κάνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθήσει την προσέγγιση ο «ρυπαίνων πληρώνει» κατά την οριστικοποίηση της νομοθεσίας που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα χάσει την κατεύθυνσή της εάν θεωρεί τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων αποκλειστικά υπεύθυνες για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων. Αντ’ αυτού, «η νομοθεσία θα πρέπει να στοχεύσει στα μέρη που ελέγχουν πτυχές ρύπανσης οι οποίες σχετίζονται με την εμπορική λειτουργία του πλοίου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο οριστικοποίησης της νομοθεσίας από την Επιτροπή, η InterManager κατέθεσε ένα position paper στο οποίο σημειώνει: «Ο τεράστιος οικονομικός κίνδυνος για τους διαχειριστές πλοίων από την αναθεωρημένη Οδηγία ETS είναι δυσανάλογος με την αμελητέα επιρροή τους στη δημιουργία εκπομπών από τις θαλάσσιες μεταφορές. Κατευθύνοντας μέτρα συμμόρφωσης και επιβολής σε ένα μέρος που δεν είναι ούτε ο ρυπαίνων ούτε μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στον ρυπαίνοντα, η τρέχουσα μορφή της αναθεωρημένης οδηγίας ETS περιορίζει σημαντικά τα κίνητρα για τους ρυπαίνοντες να μειώσουν τις εκπομπές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”, η οποία αποτελεί βασική αρχή της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ».


Πηγή: naftikachronika.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης