AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Ουκρανία: Σκιές στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανία: Σκιές στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις
Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την αμερικανική υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών ως ασυνήθιστα ασταθή τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να έχουν λάβει σαφείς εξηγήσεις για τους λόγους

Ανησυχία στο Κίεβο προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες διακοπές στην ανταλλαγή πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ περιορίζει κατά διαστήματα την υποστήριξη προς τη χώρα. Οι καταγγελίες διατυπώνονται παρά τις διαψεύσεις της Ουάσιγκτον και έρχονται μετά από σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που, σύμφωνα με το Κίεβο, πραγματοποιήθηκαν χωρίς την καθιερωμένη έγκαιρη προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αμερικανική πλευρά περιόρισε την παροχή πληροφοριών κατά το πρώτο κύμα ρωσικών επιθέσεων, επιτρέποντας σε πυραύλους να πλήξουν τους στόχους τους, και στη συνέχεια αποκατέστησε την προειδοποίηση για δεύτερο κύμα αργότερα το ίδιο βράδυ.

«Μια ακόμη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε αρκετά κύματα, και για άλλη μια φορά δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση από τους εταίρους μας», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ανέφερε, η Ρωσία εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απέρριψε τις καταγγελίες, δηλώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία διακοπή».

Τρίτο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα

Η επίθεση της Κυριακής ήταν, σύμφωνα με τις ουκρανικές εκτιμήσεις, η τρίτη μέσα στην ίδια εβδομάδα κατά την οποία η χώρα δεν έλαβε την καθιερωμένη έγκαιρη προειδοποίηση των αμερικανικών υπηρεσιών για επικείμενες ρωσικές επιθέσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την αμερικανική υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών ως ασυνήθιστα ασταθή τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να έχουν λάβει σαφείς εξηγήσεις για τους λόγους. Μεταξύ των ενδεχομένων που εξετάζονται περιλαμβάνονται οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την ορατότητα, καθώς και πιθανά τεχνικά προβλήματα.

Παράλληλα, το Κίεβο έχει εκφράσει ανησυχίες για περιορισμούς στην πρόσβαση στην τεχνολογία δορυφόρων Starshield της SpaceX. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έδωσε εντολή να περιοριστεί η πρόσβαση της Ουκρανίας στο συγκεκριμένο σύστημα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει συνολικά τις κατηγορίες περί επιβράδυνσης της παροχής πληροφοριών.

Οι καταγγελίες Ζελένσκι και το ζήτημα του Starlink

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, από το Κονέκτικατ, και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, ο Ζελένσκι φέρεται να ανέφερε ότι υπάρχουν διακοπές στην ανταλλαγή πληροφοριών από τις ΗΠΑ σχετικά με τις εκτοξεύσεις ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων. Το περιεχόμενο της επικοινωνίας περιλαμβάνεται σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησαν οι δύο γερουσιαστές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες Starlink εξακολουθούν να λειτουργούν με περιορισμούς, καθώς δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κινούνται με ταχύτητες άνω των 100 μιλίων την ώρα, δηλαδή περίπου 161 χιλιομέτρων.

Οι εξελίξεις αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε έναν πόλεμο όπου η έγκαιρη προειδοποίηση για πυραυλικές επιθέσεις αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προστασία των αμάχων και των υποδομών.

Το προηγούμενο του Μαρτίου και η πίεση προς το Κίεβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διακόψει προσωρινά την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2025, λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του Τραμπ. Η απόφαση είχε ληφθεί μετά την έντονη αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, του Ζελένσκι και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς.

Έκτοτε, ο Τραμπ έχει εντείνει την κριτική του προς το Κίεβο, κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο ότι παρατείνει τον πόλεμο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κινήσεις που περιορίζουν ορισμένες οικονομικές πιέσεις προς τη Ρωσία.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι δηλώσεις των Αμερικανών διαπραγματευτών ερμηνεύθηκαν ως προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να διακοπεί η παροχή πληροφοριών, εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων.

Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον αρνείται ότι έχει μεταβάλει την πολιτική της στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, οι ουκρανικές καταγγελίες αναδεικνύουν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη συνεργασία των δύο χωρών, σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίεβο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αμερικανική υποστήριξη για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης