Τελευταία Νέα

Με εγγυητικές 250.000 e/MW η αποθήκευση παιχνίδι για λίγους

Με εγγυητικές 250.000 e/MW η αποθήκευση παιχνίδι για λίγους
Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε διαβούλευση τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των μονάδων αποθήκευσης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου

Υπόθεση για ισχυρούς οικονομικά παίκτες, είναι η αποθήκευση ενέργειας όπως προκύπτει από το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα κληθούν να καταθέσουν στον ελληνικό δημόσιο, αλλά και τον ΔΑΠΕΕΠ εφόσον επιλεγούν στο διαγωνισμό που θα διενεργήσει το επόμενο διάστημα η ΡΑΑΕΥ για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση που θα λάβουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.  

Οι εγγυήσεις προσδιορίζονται σε ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ενέργειας και αφορούν τόσο την καλή εκτέλεση του έργου όσο και στη συνέχεια την καλή λειτουργία του.

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις τη ΡΑΑΕΥ ο πρώτος διαγωνισμός για τον προσδιορισμό της λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης θα προκηρυχθεί εντός του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη θα γίνει στις 15 Ιουνίου και όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει ο Κώστας Σκρέκας θα αφορά σε συνολική αποθηκευτική ισχύ 400 MW.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι χθες ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε διαβούλευση τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των μονάδων αποθήκευσης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου. 

Τόσο η ΡΑΑΕΥ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας πιέζονται για τη διενέργεια της όλης διαδικασίας, καθώς αν δεν προκηρυχθεί εντός του Ιουνίου, τότε μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ η προκήρυξη για τη Α΄ Ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την υποπαρ. 2Α της παρ. 2 του άρθρου 143ΣΤ του ν. 4001/2011, αναμένεται να εκδοθεί το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών αναμένεται να είναι το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Εγγυητικές επιστολές

Η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ αφορά και το ύψος των εγγυητικών επιστολών και όπως προκύπτει κατά την πρώτη φάση δηλαδή τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  καταθέσουν το τέλος συμμετοχής που  ανέρχεται στο ποσό των  2.500 ευρώ ανά αίτηση. Επίσης θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 35.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ενέργειας.  H εγγυητική πρέπει να εκδοθεί υπέρ της ΡΑΑΕΥ.

Στη συνέχεια οι επενδυτές, προφανώς εφόσον προκριθούν θα πρέπει να προσκομίσουν Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης,  ύψους 250.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, και να εκδώσουν Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας, υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ, ύψους 200.000 ευρώ /MW.

Όπως αναφέρει η ΡΑΑΕΥ όταν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έκδοση της άδειας λειτουργίας κάθε ενισχυόμενου σταθμού, το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Λειτουργίας απομειώνεται κατά 100.000 ευρώ ανά MW μέγιστης ισχύος έγχυσης.

Εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2023  θα διεξαχθούν δύο ακόμα ανταγωνιστικές διαδικασίες για σταθμούς αποθήκευσης, κατά πληροφορίες για συνολική ισχύ 400 MW και 300 MW  αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του - η οποία δόθηκε μόνον στα αγγλικά- προσδιορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των μονάδων αποθήκευσης με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Ο Διαχειριστής προτείνει το διαχωρισμό των σταθμών σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο τάσης και το ανώτατο όριο χωρητικότητας και περιγράφει τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι σταθμοί.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης