AD

Αποθήκευση : Τι αναφέρει η τροποποίηση για την διαδικασία καταβολής της επενδυτικής ενίσχυσης για το νέο deadline

Αποθήκευση : Τι αναφέρει η τροποποίηση για την διαδικασία καταβολής της επενδυτικής ενίσχυσης για το νέο deadline
Αντί για πλήρη θέση σε λειτουργία, πλέον αρκεί έως τότε να έχει υποβληθεί Δήλωση Ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή, μετατοπίζοντας το κριτήριο από την εμπορική λειτουργία σε στάδιο προ-λειτουργικής ετοιμότητας

Το πλαίσιο υλοποίησης και χρηματοδότησης των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (stand-alone BESS) που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τροποποιεί νέα υπουργική απόφαση, εισάγοντας παράταση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής αλλά και αλλαγές στο στάδιο ωριμότητας που απαιτείται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31ης Ιουλίου 2026, με την επιφύλαξη τυχόν νεότερης παράτασης που μπορεί να αποφασιστεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι κάτοχοι των σταθμών θα πρέπει να έχουν υποβάλει είτε Δήλωση Ετοιμότητας, είτε αίτημα ενεργοποίησης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.

Η αλλαγή αυτή διαφοροποιεί το προηγούμενο καθεστώς. Να θυμίσουμε ότι με τροποποιητική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2025, τέθηκε για πρώτη φορά ως σαφές ορόσημο η 31η Δεκεμβρίου 2025, έως την οποία τα έργα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Στη συνέχεια, μέσα από επόμενες διοικητικές και χρηματοδοτικές προσαρμογές του ίδιου πλαισίου, εισήχθη ένα ενδιάμεσο διοικητικό/χρηματοδοτικό ορόσημο γύρω στα μέσα του 2026, το οποίο συνδέθηκε κυρίως με την ολοκλήρωση διαδικασιών πληρωμών και την υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Διαφοροποίηση της απαίτησης ωριμότητας

Η πιο πρόσφατη τροποποίηση μεταθέτει το βασικό τεχνικό ορόσημο έως την 31η Ιουλίου 2026, διαφοροποιώντας παράλληλα και την απαίτηση ωριμότητας των έργων. Αντί για πλήρη θέση σε λειτουργία, πλέον αρκεί έως τότε να έχει υποβληθεί Δήλωση Ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή, μετατοπίζοντας το κριτήριο από την εμπορική λειτουργία σε στάδιο προ-λειτουργικής ετοιμότητας.

Παράλληλα, η απόφαση προχωρά σε αναπροσαρμογή της διαδικασίας καταβολής της επενδυτικής ενίσχυσης, επικαιροποιώντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις επιμέρους δόσεις.

Ενισχύεται ο ρόλος των εκθέσεων ορκωτών λογιστών, των πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας (πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος πληρωμής) και της τεκμηρίωσης της προόδου τόσο του φυσικού όσο και του οικονομικού αντικειμένου των έργων, ενώ διευκρινίζονται και οι όροι υπό τους οποίους επιστρέφονται οι εγγυητικές επιστολές κάνοντας πιο σαφές και πιο “σφιχτό” το πότε αποδεσμεύονται και με ποιους όρους, μεταφέροντας μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό βάρος στον επενδυτή μέχρι το τελικό στάδιο του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό θεσμικό πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών μέσω των οποίων επιλέχθηκαν τα έργα δεν μεταβάλλεται, καθώς η απόφαση αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία εκταμίευσης της επενδυτικής ενίσχυσης και τα στάδια υλοποίησης των έργων. Άλλωστε, το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης για τα έργα αποθήκευσης έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και της σχετικής απόφασης συμβατότητας με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Η νέα τροποποίηση κινείται εντός του ήδη εγκεκριμένου πλαισίου και δεν προκύπτει ότι έχει απαιτηθεί νέα ή πρόσθετη έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συγκεκριμένες αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης