Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Στα 2,95 δισ η αποτίμηση - Πότε θα μεταβιβαστούν τα πάγια από την ΔΕΗ

ΔΕΔΔΗΕ: Στα 2,95 δισ η αποτίμηση - Πότε θα μεταβιβαστούν τα πάγια από την ΔΕΗ
Aισιοδοξία στην ΔΕΗ για υψηλό τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Τι εξασφαλίζει ο επενδυτής

Προσδοκίες για υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καλλιεργεί στο εσωτερικό της ΔΕΗ, η αποτίμηση της περιουσιακής βάσης της θυγατρικής της που ολοκληρώθηκε προσφάτως με τη συνδρομή της Grant Thornton. Η περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκε στα 2,95 δις. ευρώ που σημαίνει ότι η αντίστοιχη αποτίμηση για το 49% ανέρχεται σε 1,455 δις. ευρώ.

Η αποτίμηση αυτή είναι πολύ κοντά σε αυτήν της Eurobank Equities ( 3 δισ ευρώ), να θυμίσουμε ότι η Eurobak είναι εκ των δύο αναδόχων.
Η ΔΕΗ φαίνεται να βάζει πολύ υψηλότερα τον πήχη του τιμήματος - και μάλιστα δεν αποκλείει νούμερο έκπληξη - που θα εισπράξει μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην διαδικασία ανταποκρίθηκαν σε πρώτη φάση 11 επενδυτικά σχήματα., προσμετρώντας και τις υπεραξίες του δικτύου από τις νέες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί (έξυπνους μετρητές, έξυπνα δίκτυα, αξιοποίηση για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών 5G κλπ).

Αν αφαιρεθεί το 1,5 δισ που αφορά δανεισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το τίμημα, το καθαρό νούμερο στην άνω πλευρά των ενδεχομένων προσφορών εκτιμάται, ότι  μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 δισ για τo 49%, ενώ μια μετριοπαθέστερη εκτίμηση θα μπορούσε να είναι ένα νούμερο περί το 1,2 δισ για το 49%. Η ΔΕΗ δίνοντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα χάσει 200 εκατ ευρώ EBITDA, αλλά θα λάβει μια πολύ υψηλή έμμεση χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να αναδιαρθρώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση, να κάνει μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου και να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.

Πρώτα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την μεταβίβαση των παγίων

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των φακέλων των 11 υποψηφίων, βάσει της οποίας θα προκριθούν αυτοί που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στον ΔΕΔΔΗΕ, όπως και η αποτίμησή του θα αναρτηθούν στο Virtual Data Room στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι επενδυτές που θα προκριθούν. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ωστόσο δεν πρόκειται να μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Αφού επιλεγεί ο κατάλληλος επενδυτής βάσει των κριτηρίων του διαγωνισμού, η ΔΕΗ στη συμφωνία για την μεταβίβαση του 49% που θα υπογράψει μαζί του, θα αναλάβει τη δέσμευση για την μεταφορά των παγίων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των παγίων θα καταβληθεί και από πλευράς του επενδυτή το τίμημα που θα έχει συμφωνηθεί. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΗ δεν θα απολέσει για φέτος πολύτιμη ρευστότητα από τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ που ενσωματώνει στα αποτελέσματά της.

Veto για τα δικαιώματα μειοψηφίας

Παράλληλα, η ΔΕΗ με την εκ των υστέρων μεταφορά των παγίων, διασφαλίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού η κυριότητα των παγίων θα παραμείνει στην ίδια και δεν θα χρειαστεί να πηγαινοέρχονται από την μητρική στη θυγατρική και αντίστροφα. Σε ότι αφορά στο μάνατζμεντ, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει μόνο δικαιώματα ισχυρής μειοψηφίας στον επενδυτή διατηρώντας η ίδια τον πλήρη έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ και μετά την ιδιωτικοποίηση. Ο επενδυτής θα μπορεί για παράδειγμα να ασκεί Veto για έργα από ένα ύψος και πάνω, ενώ το μάνατζμεντ που θα ελέγχεται από τη ΔΕΗ θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο business plan και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης