Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Η μεγαλύτερη καθετοποιημένη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία με εγκατεστημένη ισχύ στα 2,3GW

Μυτιληναίος: Η μεγαλύτερη καθετοποιημένη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία με εγκατεστημένη ισχύ στα 2,3GW
Ο κύκλος εργασιών του τομέα "ενέργεια και φυσικό αέριο" αντιστοιχεί στο 36,5% του συνολικού κύκλου εργασιών για το α ' τρίμηνο

Η σημασία του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον όμιλο Μυτιληναίου αποτυπώνεται πλήρως στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών του συγκεκριμένου τομέα αντιστοιχεί στο 36,5% του συνολικού κύκλου εργασιών της Μυτιληναίος και ανήλθε σε 191,1 εκατ. ευρώ με τα EBIDTA να διαμορφώνονται σε 29,2 εκατ ευρώ.

Το 2021 αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας για τον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της εταιρίας αφού εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου ισχύος 826 MW.

Η λειτουργία της μονάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της Μυτιληναίος στα 2,3 GW εδραιώνοντας τη θέση της ως τη μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και ταυτοχρόνως ως τη δεύτερη καθετοποιημένη εταιρία στη χώρα μετά τη ΔΕΗ.

Ενίσχυση στη χονδρεμπορική ηλεκτρισμού το 2022

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) και τεχνολογία H-Class της General Electric αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2022 ενισχύοντας τη θέση της Μυτιληναίος στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού αφού αποκτά το μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τόσο από την εφαρμογή του Target Model, όσο και γενικότερα από την πλήρη απελευθέρωση της μετάβασης σε ενεργειακό μείγμα χαμηλότερων εκπομπών CO2.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε η Μυτιληναίος ισχυροποιεί τη θέση της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού όπως ανακοίνωσε πρόσφατα την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Η απόκτηση αυτή θα διευκολύνει την αύξηση του μεριδίου αγοράς στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ΑΠΕ.

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και των έργων αποθήκευσης ενέργειας θα γίνει από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, αξιοποιώντας τις ισχυρές συνέργειες που υπάρχουν μεταξύ των τομέων δραστηριότητας της εταιρίας.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 191,1 εκατ. ευρώ, έναντι 267,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 28,5%.

Η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού κατά 5,45% ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου έχει προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει το καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας του τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη προσαρμογή ο κύκλος εργασιών του πρώτου τρίμηνο του 2021 θα ήταν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο 2020.

Αντίστοιχα τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 29,2 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν οι αναδρομικές εκκαθαρίσεις και από τις δύο περιόδους, η μείωση των EBITDA στο πρώτο τρίμηνο του 2021 περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό της τάξεως του 8%.

Συνολική παραγωγή 1,25 TWh παρά τη δυσμενή συγκυρία

Παρά τη δυσμενή συγκυρία λόγω της μείωσης της ζήτησης, η δυνατότητα της Μυτιληναίος για προμήθεια φυσικού αερίου σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας, αξιοπιστίας και ευελιξίας των μονάδων της εταιρίας (δύο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας), οδήγησαν την συνολική  παραγωγή των μονάδων να ανέλθει στις 1,09 TWh.

Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 8,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 26,9% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 1,25 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης.

Σε ότι αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, με το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται περίπου στο 8% και την πελατειακή της βάση να ανέρχεται σε ~300.000  πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης