Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Σήμερα σε εφαρμογή η ρήτρα χονδρεμπορικής

ΔΕΗ: Σήμερα σε εφαρμογή η ρήτρα χονδρεμπορικής
Ο καύσωνας και το ράλι των τιμών τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ένα κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των ιδιωτών.

Τη νέα ρήτρα που θα βασίζεται στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 θέτει σήμερα σε εφαρμογή η ΔΕΗ. Η ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, όπως λέγεται, θα εφαρμοσθεί στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια (Γ1, Γ1Ν) και όχι στα «ΔΕΗ myHome Enter» και «ΔΕΗ myHome Enter+» καθώς και στα επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης (Γ21, Γ22 και Γ23). Τη νέα ρήτρα η επιχείρηση θα συνδυάσει με μια μείωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος ώστε να περιοριστεί το κόστος για τους πελάτες της.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τιμολόγια που θα φτάσουν στους καταναλωτές τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων ρεύματος θα είναι σίγουρα επιβαρυμένα καθώς σε αυτά θα έχουν ενσωματωθεί και τα υψηλά κόστη, ελέω καύσωνα.

Η ενισχυμένη ζήτηση λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων αλλά και φυσικού αερίου οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών χονδρεμπορικής και με μαθηματική ακρίβεια συμπαρασύρουν ένα ανατιμητικό κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια.

Ειδικότερα, ο καύσωνας εκτιμάται ότι πρόσθεσε ένα 20% με 30% στο ήδη υψηλό κόστος της μέσης χονδρεμπορικής τιμής. Προκειμένου να καλυφθεί η πρωτοφανής ζήτηση μπήκαν στο σύστημα και οι ακριβές μονάδες του λιγνίτη ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην παραγωγή, κυρίως από το «πάγωμα» των αιολικών πάρκων τα οποία λόγω άπνοιας δεν λειτουργούσαν.

Σχεδόν τριπλάσια η μέση Τιμή Εκκαθάρισης

Έτσι, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς από περίπου 50 ευρώ/MWh τον περασμένο Φεβρουάριο, έφτασε το περασμένο Σάββατο (31/7) τα 143.23 ευρώ/MWh ενώ αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε ένα ράλι, αγγίζοντας την Τρίτη 154,08 ευρώ/MWh, φτάνοντας την Τετάρτη στα 185,59 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα δείχνει μια μικρή υποχώρηση και διαμορφώνεται στα 164,52 ευρώ/MWh. Μάλιστα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν αυτές τις ημέρες από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, αν και εκεί ήταν εξίσου ενισχυμένες.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η καθυστέρηση της ΔΕΗ να υποβάλλει προσφορές για τις υδροηλεκτρικές της μονάδες με συνέπεια να προκύψει στο σύστημα σημαντικό έλλειμμα, που είχε ως συνέπεια οι συμμετέχοντες στην αγορά να υποβάλλουν προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές. Γι΄ αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στη ΔΕΗ υποβλήθηκε από το σύστημα ένα πρόστιμο 770 χιλιάδων ευρώ.

Όλη η εικόνα της αγοράς τις ημέρες του καύσωνα ήδη έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ, η οποία θα διερευνήσει εάν δικαιολογούνται οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν και οι οποίες αναπόφευκτα θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια των καταναλωτών, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν αυξήσεις της τάξης του 15%.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, που οι πελάτες των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις που φτάνουν έως και το 40% καθώς έχουν ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες που προβλέπονταν στα συμβόλαιά τους ώστε να μεταφέρεται στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης