Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EE: Εκτός των πράσινων ομολόγων τα έργα φυσικού αερίου - Τι σημαίνει για τις ελληνικές επενδύσεις

EE: Εκτός των πράσινων ομολόγων τα έργα φυσικού αερίου - Τι σημαίνει για τις ελληνικές επενδύσεις
Το 30% του Ταμείου Next Generation EU συνολικού ύψους 800 δις. ευρώ θα καλυφθεί με πράσινα ομόλογα

Τα έργα φυσικού αερίου που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία αποκλείονται από τη χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων.
Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία σχεδιάζει να καλύψει τουλάχιστον το 30% του Ταμείου Next Generation EU συνολικού ύψους 800 δις. ευρώ, με πράσινα ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί στην παγκόσμια κορυφή έκδοσης «πράσινων» ομολόγων, διπλασιάζοντας το τρέχον ποσό αυτού του τύπου χρέους στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την έκδοση των πρώτων «πράσινων» ομολόγων για τη χρηματοδότηση του ταμείου Next Generation EU τον επόμενο μήνα, δίνοντας πολύ μεγάλη ώθηση στην παγκόσμια αγορά «πράσινων» ομολόγων, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση βιώσιμων δραστηριοτήτων.

Ποιά ελληνικά έργα αφορά

Ωστόσο η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των πράσινων ομολόγων για το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα τέτοιου είδους έργα που έχουν ενταχθεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να αποκλείονται από τη χρηματοδότηση των «πράσινων» ομολόγων.
Έτσι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες φυσικού αερίου για τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, αλλά αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τυποποιημένα ομόλογα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνονται έργα φυσικού αερίου του διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ, όπως ο αγωγός υψηλής πίεσης μήκους 130 χιλιομέτρων στη Δυτική Μακεδονία, το small scale LNG στη Ρεβυθούσα, ο συμπιεστής στη Ν. Μεσήμβρια και ο σταθμός συμπίεσης στους Κήπους Έβρου. Το συνολικό ύψος των έργων του ΔΕΣΦΑ είναι κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ.
Με την επιλογή της Επιτροπής έργα φυσικού αερίου θα αποκοπούν από μια ταχέως αναπτυσσόμενη πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα «πράσινα» ομόλογα θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη ελκυστικότητα από άλλα ομόλογα όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.

Διπλός Έλεγχος

Έντεκα κράτη μέλη έχουν πουλήσει «πράσινα» ομόλογα μέχρι σήμερα, ενώ άλλα τέσσερα έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να το κάνουν. «Οι Ευρωπαίοι πρωτοστατούν σε αυτήν την εξέλιξη», πρόσθεσε ο Χαν, αναφερόμενος στην αγορά των πράσινων ομολόγων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την ταξινόμηση των πράσινων δραστηριοτήτων κατά την εξαετή περίοδο του Next Generation EU, η ΕΕ θα βασιστεί στις αρχές των πράσινων ομολόγων της Ένωσης Διεθνών Αγορών Κεφαλαιαγοράς.
Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις βιώσιμες αρχές, η Επιτροπή προβλέπει διπλή ανεξάρτητη αναφορά για να επιβεβαιώσει ότι τα έσοδα από ομόλογα διατέθηκαν σε «πράσινα» έργα και για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με αυτά τα ομόλογα.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης