Ενέργεια

AΔΜΗΕ: Ολοκλήρωση 3 σημαντικών έργων μέχρι το 2024 - Μέχρι το 2025 η ηλεκτροδότηση Δ΄ φάσης Κυκλάδων

AΔΜΗΕ: Ολοκλήρωση 3 σημαντικών έργων μέχρι το 2024 - Μέχρι το 2025 η ηλεκτροδότηση Δ΄ φάσης Κυκλάδων
Η διάρκεια των έργων της Δ' φάσης των Κυκλάδων ορίστηκε σε 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση των καλωδίων και σε 22 μήνες για την ολοκλήρωση των υποσταθμών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του δικτύου των οπτικών ινών και συνεχίζονται κανονικά οι υπόλοιπες εργολαβίες με στόχο το έργο που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί το 2023.
Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ προωθεί τη δημοπράτηση έργων της Δ΄Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας με στόχο οι προσφορές να κατατεθούν έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Αττική - Κρήτη

Σε ότι αφορά την διασύνδεση Κρήτη – Αττική και τις οπτικές ίνες που έχουν ήδη ποντιστεί, ανάδοχος του έργου που αφορά τη μελέτη - προμήθεια και εγκατάσταση των οπτικών ινών είναι η εταιρία Prysmian.
Η Prysmian, είναι επίσης ανάδοχος του τμήματος της διασύνδεσης που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
Η Nexans, έχει αναλάβει το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο. Και οι εταιρίες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ έχουν αναλάβει το τμήμα που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα. Η κοινοπραξία Siemens - Τέρνα, είναι ανάδοχος για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Δ΄ Φάση Κυκλάδων

Σε ότι αφορά τη Δ΄Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προδημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων το έργο διασύνδεσης Σαντορίνης, Μήλου, Σερίφου και Φολεγάνδρου.
Το έργο περιλαμβάνει δύο υποθαλάσσιες καλωδιακές γραμμές 150kV. Το πρώτο τμήμα αφορά τη διασύνδεση Λαύριο – Σέριφος – Μήλος και το δεύτερο τμήμα είναι το Μήλος – Φολέγανδρος-Θήρα.
Στο διαγωνισμό είναι ενταγμένη και η μελέτη, η προμήθεια εξοπλισμού και η εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») των νέων Υποσταθμών GIS 150 kV/ΜΤ Φολέγανδρου, Μήλου και Σερίφου.
Το συνολικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 382,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 328,6 εκατ. ευρώ αφορούν το έργο των καλωδίων και 54,03 εκατ. ευρώ το έργο των υποσταθμών.
Ως προθεσμία κατάθεσης των προσφορών θα οριστεί η 8η Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η αποσφράγιση τους προκειμένου να αναδειχθούν οι ανάδοχοι των έργων.
Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση των καλωδίων και σε 22 μήνες για την ολοκλήρωση των υποσταθμών.
Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι οι συμβάσεις με τους αναδόχους να υπογραφούν εντός του 2022 και τα έργα να ολοκληρωθούν το 2024 ώστε να ξεκινήσουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά το 2025.

Ολοκλήρωση μέχρι το 2023 για Νάξο - Σαντορίνη

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ηλεκτρικής σύνδεσης Νάξου-Σαντορίνης το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.
Το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Σερίφου και Φολεγάνδρου πρόκειται χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Δημόσια Δαπάνη χορηγείται μέσω του ΠΔΕ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νext Generation EU. To έργο πρόκειται επίσης να χρηματοδοτηθεί με Ίδια Κεφάλαια και Εταιρικό Δανεισμό.
Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 353,2 χλμ. και υπογείων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 19,6 χλμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης