Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Saudi Aramco: Αύξηση 90% στα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

Saudi Aramco: Αύξηση 90% στα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο
Η Aramco θα διατηρήσει την πληρωμή μερίσματος ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο
Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανέφερε μια εκπληκτική άνοδο 90% στα καθαρά έσοδα του δεύτερου τριμήνου και τα αποτελέσματα ρεκόρ εξαμήνου την Κυριακή, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να οδηγούν σε ιστορικά απρόοπτα για τη «Big Oil».

   Η Aramco είπε ότι οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς συνέβαλαν στο να ωθήσει τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου στα 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε εύκολα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 46,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε εκπληκτική άνοδο 90% στα καθαρά έσοδα του δεύτερου τριμήνου και αποτελέσματα ρεκόρ εξαμήνου την Κυριακή, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να οδηγούν σε ιστορικά υψηλά τους «Big Oil».

Η Aramco ανανοίνωσε ότι οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς συνέβαλαν στο να ωθήσει τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου στα 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε εύκολα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 46,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα αποτελέσματά ρεκόρ δεύτερου τριμήνου αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας — ιδιαίτερα ως παραγωγός χαμηλού κόστους με μία από τις χαμηλότερες εντάσεις άνθρακα στον κλάδο», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Η Aramco είπε ότι τα καθαρά κέρδη εξαμήνου εκτινάχθηκαν στα 87,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας εύκολα τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Exxonmobil, Chevron και BP και άλλων εταιρειών «Big Oil», που επωφελούνται όλες από την έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 130 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα φέτος, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές και συνέβαλε στον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών.

«Ενώ η αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένουν, τα γεγονότα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υποστηρίζουν την άποψή μας ότι οι συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο μας είναι απαραίτητες - τόσο για να διασφαλιστεί ότι οι αγορές παραμένουν καλά εφοδιασμένες όσο και για να διευκολυνθεί μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε ο Nasser.

Η Aramco αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου μετά την πανδημία θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο της δεκαετίας, παρά τις λεγόμενες «πτωτικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις».

Τα αποτελέσματα της έκρηξης είναι επίσης ένα σημαντικό απροσδόκητο κέρδος για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μέρισμα της Aramco για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών. Το Βασίλειο ανέφερε δημοσιονομικό πλεόνασμα 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

Η Aramco είπε ότι θα διατηρήσει την πληρωμή μερίσματος ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, καλυμμένη από αύξηση 53% στις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επενδύσεις

Η Aramco χρησιμοποιεί τα μεγάλα κέρδη της για να επενδύσει στις δικές της παραγωγικές δυνατότητες τόσο σε υδρογονάνθρακες όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα πληρώνει το χρέος της.

«Προχωράμε στο μεγαλύτερο κεφαλαιουχικό πρόγραμμα στην ιστορία μας και η προσέγγισή μας είναι να επενδύσουμε στην αξιόπιστη ενέργεια και πετροχημικά που χρειάζεται ο κόσμος, αναπτύσσοντας παράλληλα λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα που μπορούν να συμβάλουν στην ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε η εταιρεία.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τους ομολόγους της στον ΟΠΕΚ+, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου για να χαλαρώσει τις υψηλές τιμές. Τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι η περιορισμένη παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν μια σημαντική ανησυχία για τις παγκόσμιες προοπτικές τιμολόγησης.

Η Aramco είπε ότι πέτυχε συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων 13,6 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο και εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα από 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έως το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης