Η Μόσχα βελτιώνει το πολύπλοκο θαλάσσιο logistics για να διατηρήσει τη ροή φυσικού αερίου της Αρκτικής, ακόμη και όταν οι δυτικές κυρώσεις στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας
Η Ρωσία πραγματοποίησε για πρώτη φορά τρεις ταυτόχρονες μεταφορές LNG από πλοίο σε πλοίο (STS) στα ύδατα της Αρκτικής, μια κίνηση που υπογραμμίζει το ολοένα και πιο εξελιγμένο δίκτυο logistics της Μόσχας για την εξαγωγή φυσικού αερίου παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Η Ρωσία πραγματοποίησε την πρώτη γνωστή τριπλή επιχείρηση μεταφοράς LNG από πλοίο σε πλοίο στην περιοχή του Μούρμανσκ, υπογραμμίζοντας πώς η Μόσχα βελτιώνει το πολύπλοκο θαλάσσιο logistics για να διατηρήσει τη ροή φυσικού αερίου της Αρκτικής, ακόμη και όταν οι δυτικές κυρώσεις στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας.
Δύο από τις μεταφορές πραγματοποιήθηκαν στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης Saam (FSU), όπου το LNG από το εγκεκριμένο έργο Arctic LNG 2 εκφορτώθηκε και επαναφορτώθηκε για περαιτέρω αποστολή ταυτόχρονα, ενώ μια τρίτη μεταφορά πραγματοποιήθηκε κοντά στο νησί Kildin που αφορούσε φορτίο από το μη εγκεκριμένο έργο LNG Yamal σύμφωνα με το gcaptain.
Στο Saam FSU, το πλοίο μεταφοράς πάγου Arc7, κλάσης ice, Christophe de Margerie, παρέδωσε ένα φορτίο που προερχόταν από το Arctic LNG 2, με το συμβατικό δεξαμενόπλοιο Arctic Metagaz να φορτώνει το LNG για περαιτέρω μεταφορά, πιθανώς στον τερματικό σταθμό LNG Beihai της Κίνας, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο μόνος επιβεβαιωμένος προορισμός για φορτία από το εγκεκριμένο έργο.
Μια παρόμοια διπλή μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο FSU στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με δεδομένα αποστολής και δορυφορική παρακολούθηση.
Ξεχωριστά, ένα πλοίο μεταφοράς Arc7, το Nikolay Urvantsev, που μετέφερε LNG από το Yamal LNG, πραγματοποίησε μια μεταφορά STS στο αγκυροβόλιο Kildin ανατολικά του Μούρμανσκ, με το φορτίο πιθανότατα να κατευθύνεται είτε προς την Ευρώπη είτε προς την Ασία με το συμβατικό δεξαμενόπλοιο LNG Phecda.
Και οι τρεις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μούρμανσκ, ένα βασικό κόμβο για τις εξαγωγές LNG της Αρκτικής της Ρωσίας και ένα κομβικό σημείο για τις επιχειρήσεις STS που έχουν σχεδιαστεί για να γεφυρώσουν τη ναυτιλία κλάσης ice με τους παγκόσμιους στόλους δεξαμενόπλοιων.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές
Τα ρωσικά έργα Arctic LNG έχουν γίνει μια κρίσιμη πηγή εσόδων από εξαγωγές, μαζί με το πετρέλαιο. Το Yamal LNG, με επικεφαλής την Novatek και τους συνεργάτες της, έχει μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια τόνους LNG από την έναρξή του το 2017, ενώ το Arctic LNG 2 έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω επέκταση της χωρητικότητας. Τα έργα αξιοποιούν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στις χερσονήσους Yamal και Gydan, τροφοδοτώντας μονάδες υγροποίησης που τροφοδοτούν την Ευρώπη και την Ασία.
Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εξαγωγές LNG έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολο να περιοριστούν από τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, εν μέρει χάρη στην πολύπλοκη θαλάσσια εφοδιαστική και έναν στόλο μεταφορέων κατηγορίας πάγου.
Η Ευρώπη αγόρασε περίπου το 93% της παραγωγής LNG του Yamal τον Ιανουάριο του 2026, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, ένα επίπεδο ρεκόρ που, σύμφωνα με τους traders, αντανακλά τις προσπάθειες των αγοραστών να εξασφαλίσουν εφοδιασμό πριν από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού LNG από την ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2027. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές της ΕΕ από το Yamal αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση για το 2026.
Οι κυρώσεις έχουν περιπλέξει ιδιαίτερα τις αποστολές Arctic LNG 2, επιβάλλοντας την εξάρτηση από μονάδες αποθήκευσης, μεταφορές STS και έναν σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων. Το 2024, τα πλοία που συνδέονται με το έργο συχνά έπλεαν με απενεργοποιημένη ή πλαστογραφημένη την παρακολούθηση AIS. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά, υποδηλώνοντας εμπιστοσύνη στις καθιερωμένες διαδρομές και περιορισμένες νέες ενέργειες επιβολής.
Κανένα νέο μέτρο των ΗΠΑ δεν έχει στοχεύσει βασικούς κόμβους όπως ο τερματικός σταθμός Beihai, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παρατηρητές λένε ότι η έλλειψη νέων δράσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες επέτρεψε στη Μόσχα να αναπτύξει τις οδούς εξαγωγής Arctic LNG 2.
Η τριπλή επιχείρηση STS σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο συντονισμού για τα ρωσικά logistics LNG της Αρκτικής, δείχνοντας πώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους για να μεταφέρει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές παρά τους αυξανόμενους περιορισμούς.
www.worldenergynews.gr






