Η έντονη ηλιοφάνεια και οι ευνοϊκοί άνεμοι οδήγησαν σε υψηλή απόδοση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, αυξάνοντας σημαντικά την προσφερόμενη «πράσινη» ισχύ
Ιστορικό ρεκόρ για χειμωνιάτικο μήνα καταγράφεται τον Φεβρουάριο στις περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Σε αντίθεση με τον Ιανουάριο κατά τον οποίο ο «κόφτης» των ΑΠΕ προσέγγισε μόλις τις 5,9 GWh, τον Φεβρουάριο και ειδικότερα έως τις 20 του μήνα, καταγράφηκε μια «εκτόξευση» στις 106,1 GWh, οι περισσότερες από τις οποίες προέκυψαν την εβδομάδα μεταξύ 13/2 και 20/2.
Οι αιτίες πίσω από την εκτίναξη
Οι υψηλές περικοπές μες τον χειμώνα αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον περυσινό Φλεβάρη οι περικοπές ήταν ελάχιστες, μόλις 3,05 GWh, και σωρευτικά με εκείνες του Ιανουαρίου είχαν φτάσει τις 4,25 GWh. Φέτος, οι αυξημένοι περιορισμοί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με τον συνδυασμό ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και διαχειριστικών αναγκών του συστήματος. Η έντονη ηλιοφάνεια και οι ευνοϊκοί άνεμοι οδήγησαν σε υψηλή απόδοση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, αυξάνοντας σημαντικά την προσφερόμενη «πράσινη» ισχύ.
Την ίδια ώρα, κρίθηκε απαραίτητη η μεγαλύτερη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων, είτε για λόγους διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων είτε για λόγους ευστάθειας του δικτύου. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων περιόρισε τον διαθέσιμο «χώρο» στο σύστημα, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν εκτεταμένες μειώσεις παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Ανησυχία ενόψει άνοιξης και Πάσχα
Σε κάθε περίπτωση, τα φετινά νούμερα των περικοπών έχουν θορυβήσει την αγορά, ενόψει μάλιστα της έναρξης της άνοιξης, αλλά και του Πάσχα που ακολουθεί και το οποίο φέτος έρχεται πολύ νωρίς, στις 12 Απριλίου 2026. Κι αυτό διότι, η άνοιξη και ειδικότερα το Πάσχα είναι η περίοδος που… «παραδοσιακά» καταγράφονται από τις υψηλότερες περικοπές ανά έτος. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2025 το «ψαλίδι» στην υψηλή τάση είχε υπολογιστεί στις 343 GWh και τον Μάιο στις 382 GWh.
Στο προσκήνιο η αποθήκευση
Η λύση αναμένεται να δοθεί σταδιακά όταν αρχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα τα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία ένταξης των πρώτων μπαταριών στο δίκτυο περνά πλέον σε πρακτικό στάδιο, με συντονισμένες δοκιμές μεταξύ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμάσουν στην πράξη την υποβολή προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί ότι τα πληροφοριακά συστήματα «επικοινωνούν» ομαλά και ότι οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται χωρίς αστοχίες. Μέχρι στιγμής, έξι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης έχουν λάβει μέρος στις προσομοιώσεις, χωρίς προβλήματα, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν κι άλλοι, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι οι πρώτες ηλεκτρίσεις μπορούν να ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, μόλις ολοκληρωθούν και ορισμένες θεσμικές εκκρεμότητες.
Ευρωπαϊκές τάσεις και επενδύσεις
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέα μελέτη αξιολόγησης της ευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης από την Aurora καταγράφει έντονη κινητικότητα και διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών. Στην κορυφή της κατάταξης τοποθετούνται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, καθώς συνδυάζουν υψηλή ανάγκη για ευελιξία, ώριμα ρυθμιστικά πλαίσια και ελκυστικούς μηχανισμούς στήριξης. Η συνολική ισχύς συστημάτων μπαταριών στην Ευρώπη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα σημερινά επίπεδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι λύσεις μεγαλύτερης διάρκειας (4ωρες μπαταρίες), που προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια. Παράλληλα, αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αναδεικνύονται δυναμικά στο επενδυτικό τοπίο. Η είσοδος μπαταριών θα περιορίσει τις περικοπές αλλά και τις μηδενικές ή αρνητικές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές.
Στην Ελλάδα οι πρώτες μονάδες αναμένεται να μπουν στο σύστημα φέτος περιορίζοντας τις περικοπές, οι οποίες πέρυσι, βάσει των στοιχείων του «Green Tank», είχαν φτάσει τις 1.867 GWh ή στο 6,6% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ, υπερδιπλάσιες από τις περικοπές ΑΠΕ το 2024 (899 GWh). Η αύξηση των περικοπών το 2025 σε σύγκριση με το 2024 (968 GWh) είναι συγκρίσιμη με την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (1.000 GWh), ενώ σύμφωνα με το GreenTank, οι σωρευτικές εκτιμώμενες απορρίψεις ΑΠΕ για το 2025 είναι συγκρίσιμες με την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (2.007 GWh) μεταξύ 2025 και 2024. Όσον αφορά τις ώρες με σχεδόν μηδενικές ή αρνητικές τιμές στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σωρευτικά για το 2025, έφτασαν τις 483 ώρες, υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες ώρες του 2024 (186 ώρες).
www.worldenergynews.gr






