AD
Ενέργεια & Αγορές

Birol (ΙΑΕΑ): Έχουμε χάσει πάνω από 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα- Φόβοι για περαιτέρω διαταραχές λόγω του Ορμούζ

Birol (ΙΑΕΑ): Έχουμε χάσει πάνω από 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα- Φόβοι για περαιτέρω διαταραχές λόγω του Ορμούζ
"Μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα… και υπάρχουν σημαντικές διαταραχές σε κρίσιμα εμπορεύματα", σημείωσε χαρακτηρστικά σε ζωντανή σύνδεση με τον Steve Sedgwick στο πλαίσιο του CNBC CONVERGE LIVE στη Σιγκαπούρη

Για "τη μεγαλύτερη απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια στην ιστορία" προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, στο CNBC την Πέμπτη.

Οι απώλειες πετρελαίου

"Μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα… και υπάρχουν σημαντικές διαταραχές σε κρίσιμα εμπορεύματα", σημείωσε χαρακτηρστικά σε ζωντανή σύνδεση με τον Steve Sedgwick στο πλαίσιο του CNBC CONVERGE LIVE στη Σιγκαπούρη.

Ο Μπιρόλ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι ο πόλεμος στο Ιράν και το συνεχιζόμενο κλείσιμο του Στενό του Ορμούζ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη "μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ".

Η κρίση στο Ορμούζ

Το ζωτικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα — μέσω του οποίου μεταφέρονταν κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πετρελαιοειδών ημερησίως πριν από τον πόλεμο — βρίσκεται σήμερα υπό "διπλό αποκλεισμό", καθώς ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), χαρακτηρίζοντας το στενό ως ένα από τα πιο κρίσιμα "σημεία συμφόρησης" της παγκόσμιας μεταφοράς πετρελαίου, προειδοποιεί ότι το κλείσιμό του θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας.

Ελλείψεις στα αεροπορικά καύσιμα

Ο οργανισμός προειδοποιεί επίσης για επικείμενη έλλειψη καυσίμου τζετ στην Ευρώπη, με ορισμένες χώρες να αντιμετωπίζουν ελλείψεις μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αναζητούνται λύσεις

Τα 32 κράτη-μέλη του IEA προσπάθησαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης συμφωνώντας τον Μάρτιο να απελευθερώσουν 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Ο Μπιρόλ δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι, παρότι ο οργανισμός θα εξετάσει και δεύτερη απελευθέρωση αποθεμάτων, ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε προσωρινή ανακούφιση και όχι λύση: "Αυτό βοηθά μόνο να μειωθεί ο πόνος, δεν είναι θεραπεία", είπε στο podcast "In Good Company” του Nicolai Tangen, επικεφαλής του Norges Bank Investment Management.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης