AD
Ενέργεια & Αγορές

ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση θα κρατήσουν σταθερές τις τιμές λιανικής στα πράσινα τιμολόγια τον Μάϊο

ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση θα κρατήσουν σταθερές τις τιμές λιανικής στα πράσινα τιμολόγια τον Μάϊο

Χαμηλότερα κατά 6,6% διαμορφώθηκε η μέση χονδρική τιμή του Απριλίου στα 88,72 ευρώ/MWh, σε σχέση με την τιμή του Μαρτίου που είχε διαμορφωθεί στα 95 ευρώ/MWh

 

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται επί του παρόντος να επηρεάζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και η περιορισμένη ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών συγκρατούν τη χονδρική τιμή του ρεύματος σε επίπεδα πολύ κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 88,72 ευρώ/MWh, χαμηλότερα κατά 6,6% σε σχέση με την τιμή του Μαρτίου που είχε διαμορφωθεί στα 95 ευρώ/MWh.

Το γεγονός αυτό προϊδεάζει για διατήρηση στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου μήνα των πράσινων κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ανακοινώσουν την 1η Μαΐου οι προμηθευτές. Έτσι οι όποιες ανησυχίες για την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρισμού μετατίθενται για τους καλοκαιρινούς μήνες όταν θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και η τιμή θα προσδιορίζεται κυρίως από τις μονάδες φυσικού αερίου και θα αντικριστεί στην κατανάλωση η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου TTF έχει αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά και χθες έκλεισε για τα συμβόλαια του Μαΐου στα 47,5 ευρώ/MWh με άνοδο 8,96%. Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη του πολέμου με το Ιράν δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν κοντά στα 30 ευρώ/MWh ενώ έφθασε και στα 61,81 ευρώ/MWh. Ακόμα πιο έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η άνοδος της τιμής του πετρελαίου το οποίο έφθασε χθες στα 117,6 δολ/βαρέλι (+5,70%).

Πάντως σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό στην εγχώρια αγορά η τιμή συγκρατείται για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 86,43 ευρώ/MWh, με πτώση της τάξης του 10,9% σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης (29/4).

Αρνητικές τιμές

Μάλιστα όλος ο μήνας χαρακτηρίστηκε από πολλές ώρες εντός του εικοσιτετραώρου με αρνητικές και μηδενικές τιμές, εξ αιτίας της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συχνό και έντονο, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, χωρίς να έχουν αναπτυχθεί συστήματα αποθήκευσης και άλλοι μηχανισμοί απορρόφησης της ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες της υπερπροσφοράς.

Η υψηλότερη οριακή τιμή της ημέρας είναι τα 213,4 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη το 0,01 ευρώ/MWh, με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν στο μείγμα με μερίδιο 53,69%, ενώ η συνεισφορά του φυσικού αερίου υποχωρεί στο 21,32%. Στο 8,83% φθάνει η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων και στο 8,40% το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών, ενώ στο 7,1% κυμαίνονται οι εισαγωγές. Σε σχετικώς πιο περιορισμένα επίπεδα, σε σχέση με αυτά του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, κινούνται οι εξαγωγές, στο 8,71% του όγκου συναλλαγών.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις άλλες αγορές της Ευρώπης. Στη Βουλγαρία η μέση τιμή υποχωρεί σήμερα στα 85,92 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία στα 90,87 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 89,82 ευρώ/MWh. Η Ιταλία είναι η μία από τις δύο χώρες που η τιμή διαμορφώνεται πάνω από τα 100 ευρώ, και πιο συγκεκριμένα στα 105,79 ευρώ/MWh. H άλλη είναι η Ιρλανδία με 125,48 ευρώ/MWh. Κοινό στοιχείο των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών είναι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία 11,59 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 72,06 ευρώ/MWh. Στην Ισπανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 64,39 ευρώ/MWh και στην Πορτογαλία στα 64,79 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης