AD
Ενέργεια & Αγορές

Αναλυτές στο Montel: Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν υψηλές παρά τη συμφωνία

Αναλυτές στο Montel: Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν υψηλές παρά τη συμφωνία
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν, μόλις ένα φορτωμένο πλοίο μεταφοράς LNG έχει περάσει από το Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί δίοδο για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου 
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δύσκολα θα επιστρέψουν άμεσα στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από τη σύγκρουση με το Ιράν, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ και η ανάγκη αναπλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων εξακολουθούν να στηρίζουν την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Montel.
 
Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, εκτίμησε ότι το υφιστάμενο premium των τιμών του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub TTF σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενδέχεται να μην περιοριστεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον.
 
Το συμβόλαιο επόμενου μήνα του TTF υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 10%, στα 42,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 30% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τιμών διακανονισμού του Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της κρίσης.
 
Παράλληλα, οι τιμές παραμένουν περίπου 15% υψηλότερες από τον μέσο όρο των συμβολαίων πρώτου μήνα του Ιουνίου 2025.
 
Σύμφωνα με τον Hansen, η πρώτη αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα είναι το τελευταίο τμήμα του ενεργειακού κλάδου που θα επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό τριμήνου.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση φορτίων φυσικού αερίου θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα εάν οι τιμές spot υποχωρήσουν κάτω από τις τιμές του χειμώνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η μειωμένη εξαγωγική δυναμικότητα του Qatar και ο χρόνος που απαιτείται ώστε οι πλοιοκτήτες να αισθανθούν ασφαλείς για τη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ θα καθυστερήσουν την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς.
 
Κίνδυνος νέας ανόδου
 
Ο Giovanni Bettinelli από τη συμβουλευτική εταιρεία GFB Insight προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας ανόδου των τιμών.
 
Όπως ανέφερε, η συμφωνία παραμένει εύθραυστη, ιδιαίτερα λόγω της στάσης του Ισραήλ, το οποίο εμφανίζεται αντίθετο σε μια διαπραγματευτική λύση, ενώ παραμένει ασαφές πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επανεκκινήσουν οι εξαγωγές LNG μέσω του Στενού του Ορμούζ.
 
Από την πλευρά του, ο James Voyle, αναλυτής LNG της ναυλομεσιτικής εταιρείας Affinity Shipping LLP, σημείωσε ότι εάν η ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ αποκατασταθεί πλήρως, οι αγορές φυσικού αερίου θα ενσωματώσουν άμεσα στις τιμές την επιστροφή των προμηθειών LNG από το Κατάρ και τα ΗΑΕ κατά τους επόμενους 12 μήνες, μειώνοντας παράλληλα μέρος του γεωπολιτικού premium κινδύνου.
 
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική ή ταχεία μεταβολή στις συνθήκες της αγοράς εάν η επαναλειτουργία του περάσματος συνοδεύεται από περιορισμούς, ειδικές άδειες διέλευσης ή στρατιωτικές συνοδείες.
 
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν, μόλις ένα φορτωμένο πλοίο μεταφοράς LNG έχει περάσει από το Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί δίοδο για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Οι αποθήκες παραμένουν στο επίκεντρο
 
Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τους διαρθρωτικούς κινδύνους που συνδέονται με την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα.
 
Ένας Γάλλος trader ενέργειας επισήμανε ότι τα πιθανά κύματα καύσωνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση για LNG και να δυσκολέψουν περαιτέρω την πλήρωση των αποθηκών.
 
Ο Hansen συμφώνησε ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών, με τα χειμερινά συμβόλαια TTF να διαπραγματεύονται κοντά στα 42 ευρώ/MWh, δεν προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για επιτάχυνση των εγχύσεων στις αποθήκες.
 
Όπως εξήγησε, απουσιάζει η παραδοσιακή ευκαιρία arbitrage, κατά την οποία οι εταιρείες αγοράζουν φυσικό αέριο σε χαμηλές θερινές τιμές για να το μεταπωλήσουν σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τον χειμώνα, γεγονός που περιορίζει τη δυναμική αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης