Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό άσκησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κώστας Τσουκαλάς, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις του 2019 έχουν διαψευστεί στην πράξη.
Όπως τόνισε, αντί για κοινωνική κινητικότητα και διάχυση του πλούτου, η χώρα βιώνει «μείωση της αγοραστικής δύναμης και επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου», με την ανάπτυξη να μην φτάνει στο σύνολο της κοινωνίας.
«Ανάπτυξη χωρίς διάχυση» - Η μεγάλη κατηγορία για την οικονομία
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το οικονομικό όφελος περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
«Ένα 20% ζει καλύτερα, ενώ η πλειοψηφία παραμένει στάσιμη ή χειροτερεύει», σημείωσε, αποδίδοντας την κατάσταση σε δομικές στρεβλώσεις της αγοράς.
Ακρίβεια και πληθωρισμός - «Χαμένη μάχη» της κυβέρνησης
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ακρίβειας, κάνοντας λόγο για «συνεχή αποτυχία» στη διαχείριση του πληθωρισμού.
Υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι «καθυστερημένα και επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Συνταγματική αναθεώρηση - Σφοδρές διαφωνίες
Ο κ. Τσουκαλάς άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνοντας πλήρη διαφωνία σε ζητήματα όπως:
- Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο
- Τροποποιήσεις στο άρθρο 86
- Ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρά κριτήρια.
Πολιτικές αιχμές για σκάνδαλα και θεσμούς
Αναφερόμενος σε υποθέσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο, υποστήριξε ότι η διαδικασία άρσης ασυλίας αποτελεί εργαλείο θεσμικής διερεύνησης και όχι ένδειξη ενοχής.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ανεξάρτητης και απρόσκοπτης έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σχολιάζοντας δημόσια συζήτηση γύρω από φωτογραφία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Άδωνις Γεωργιάδης, ο Τσουκαλάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή στοχοποίηση», αφήνοντας αιχμές για πολιτική εργαλειοποίηση του θέματος.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη θέση, έστω και με οριακή διαφορά, ώστε να υπάρξει «πολιτική αλλαγή».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι, αν το κόμμα είναι δεύτερο, θα ασκήσει αντιπολίτευση όπως ορίζει η κοινοβουλευτική τάξη και η λαϊκή εντολή.
Ολοκληρώνοντας, ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας» και για πολιτικές που, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.
www.worldenergynews.gr






