AD
Επικαιρότητα

Τέμπη: Πώς οδηγείται η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο – Τα επόμενα βήματα μετά την παραπομπή Τριαντόπουλου

Τέμπη: Πώς οδηγείται η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο – Τα επόμενα βήματα μετά την παραπομπή Τριαντόπουλου
Στο επίκεντρο της κατηγορίας βρίσκονται οι ενέργειες που έγιναν στον τόπο της τραγωδίας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 - Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι χειρισμοί που ακολούθησαν συνδέονται με την αλλοίωση του χώρου και την απώλεια κρίσιμων στοιχείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος 
Νέα δικαστική φάση ανοίγει στην υπόθεση των Τεμπών μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, με τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο να παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στον χώρο του δυστυχήματος. Η παραπομπή αφορά πλημμέλημα και το βούλευμα θεωρείται αμετάκλητο.
 
Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για το έκτο Ειδικό Δικαστήριο στην ιστορία του θεσμού. Μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο παραπέμπονται ακόμη τέσσερα πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ των οποίων ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας στον τόπο του δυστυχήματος Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευάγγελος Φαλάρας.
 
Στο επίκεντρο της κατηγορίας βρίσκονται οι ενέργειες που έγιναν στον τόπο της τραγωδίας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι χειρισμοί που ακολούθησαν συνδέονται με την αλλοίωση του χώρου και την απώλεια κρίσιμων στοιχείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.
 
Από την αρχική δικογραφία, η οποία περιλάμβανε συνολικά οκτώ πρόσωπα, το Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να διαχωρίζει την περίπτωση τριών χαμηλόβαθμων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα προβλέπεται η διαβίβαση της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος που αφορά την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της φωτιάς, χωρίς η συγκεκριμένη υπόθεση να συνδέεται με το υπουργικό αδίκημα.
 
Η διαδικασία που ακολουθεί
 
Μετά την έκδοση του βουλεύματος, το επόμενο στάδιο είναι η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Το βούλευμα αναμένεται να κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποστείλουν τους καταλόγους των δικαστών που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση.
 
Η κλήρωση θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Από τα μέλη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιλεγούν 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.
 
Στη σύνθεση θα συμμετέχουν επτά δικαστές από τον Άρειο Πάγο και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόεδρος θα αναλάβει ο ανώτερος σε βαθμό δικαστής από τον Άρειο Πάγο και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο αρχαιότερος.
 
Παράλληλα, από την Ολομέλεια της Βουλής θα κληρωθεί και ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και ο αναπληρωτής του, από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
 
Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής θα διαβιβάσει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το πρακτικό με τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών. Από εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό της δικάσιμου.
 
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού παραλάβει το σχετικό πρακτικό, θα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία έναρξης της δίκης, τον τόπο διεξαγωγής της και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, η δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα του 2026.
 
Ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την παραπομπή του, δήλωσε ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο του βουλεύματος και ότι θα αντικρούσει την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης