Περιβάλλον

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ετοιμάζει σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ετοιμάζει σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
Πράσινο φως για τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία
H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα εκπονήσει σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή όπως προβλέπει η εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε για το θέμα αυτό.
Στο σχέδιο θα περιγράφονται, μεταξύ άλλων, παράμετροι όπως το κλίμα της περιφέρειας και τα μετεωρολογικά της χαρακτηριστικά, οι παράγοντες τρωτότητας του τοπίου, τα βασικά γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, οι τύποι των ακτών, ο ρυθμός μεταβολής της θάλασσας, οι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημογραφική κατάσταση της περιοχής.
Παράλληλα θα γίνεται εκτίμηση των αναμενόμενων στην Περιφέρεια κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και θα προτείνονται μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων.
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα 4/3/2018 τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία.
Όπως εξήγησε στο περιθώριο της συνεδρίασης ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηρακλής Λάτσιος, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που σχεδιάζεται μια επένδυση στην ακτή,  ενώ αυτή έχει υψηλό βαθμό τρωτότητας και επικινδυνότητας λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, θα κινδυνεύσει η υποδομή.
 Επομένως, όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται στη βάση των μέτρων προστασίας τους από ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα αντενδείκνυται η προώθηση επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Το σχέδιο που θα εκπονηθεί, σύμφωνα με τον κ. Λάτσιο, θα ορίζει όσα μπορούν να γίνουν και όσα όχι, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. "Οι μελέτες θα δείξουν τα σημεία τρωτότητας ανά τομέα και περιοχή. Θα είναι ένα γενικό πλαίσιο. Οι τομεακές πολιτικές δεν είναι όλες ίδιες για τις περιοχές της Περιφέρειας, εξαρτώνται από την Περιφερειακή Ενότητα, από την περιοχή. Αλλού υπάρχει γεωργική περιοχή, αλλού τουριστική, αλλού βιομηχανική" τόνισε και πρόσθεσε ότι η μελέτη θα συνοδεύεται και από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου.
Αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έχει ισχύ τουλάχιστον για μία πενταετία. Στη φάση εκπόνησης αντίστοιχων σχεδίων βρίσκονται και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Την όλη διαδικασία παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του παρατηρητηρίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης