Φυσικό Αέριο

Gredit Suisse: Σε άνοδο η τιμή φυσικού αέριου στις ΗΠΑ λόγω χειμώνα και χαμηλής αποθήκευσης

Gredit Suisse: Σε άνοδο η τιμή φυσικού αέριου στις ΗΠΑ λόγω χειμώνα και χαμηλής αποθήκευσης

Στα επίπεδα των  2,75 δολ./ MMBtu αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή το 2019

Υψηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου  στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα λόγω του χειμώνα σύμφωνα με έκθεση της Gredit Suisse στην οποία όμως επισημαίνεται ότι σε μακροπρόθεσμη βάση η τιμή θα διαμορφωθεί κοντά  στα 2,75 δολάρια / MMBtu.
 Σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται ότι το 2019 οι μακροπρόθεσμες τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου ($ / MMBtu) θα διαμορφωθούν στα $ 3.05 και $ 2.75, έναντι της καμπύλης των προθεσμιακών συμβολαίων των $ 3.11 και $ 2.65, αντίστοιχα.
 Όπως σημειώνει η τράπεζα  η πρόβλεψη για το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι μέτρια πάνω από το μέσο όρο του κύκλου των $ 2,75 / MMBtu, γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στον συνδυασμό του ψυχρότερου από το κανονικό  χειμώνα και των πολύ χαμηλότερων μέσων επιπέδων αποθήκευσης το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Αλλά οι προσδοκίες για ένα ακόμη έτος ισχυρής ανάπτυξης εφοδιασμού (CSe ~ 6,4 Bcfd YoY) σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης, αναμένεται  να οδηγήσουν τις τιμές σε υποχώρηση από $ 2,75 έως $ 3,00 / MMBtu το  δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη στηρίζεται στην άποψη ότι οι τιμές  θα κινηθούν πιο κοντά στα $ 3.00 / MMBtu ή και υψηλότερα  καθώς η αύξηση των γεωτρήσεων σε ξηρό αέριο εκτός των βορειοανατολικών περιοχών (αύξηση της προσφοράς πολύ πάνω από τις προβλέψεις της ζήτησης) και η τιμή του φυσικού αερίου στα $ 2,75 / MMBtu σε συνδυασμό με ευρύτερες διαφορές θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της προσφοράς.
Τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.
Ο καιρός θα αποτελέσει βασική παράμετρο για τις τιμές το πρώτο εξάμηνο επισημαίνει η Gredit Suisse.
Η αποθήκευση  την 1η Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα ~ 3,2 Tcf, ~ 600 Bcf κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και του μέσου όρου  5ετίας, και δεν ήταν τόσο χαμηλή σε περίοδο χειμώνα από το 2005.
Αν οι θερμοκρασίες κινηθούν στα επίπεδου του μέσου όρου της πενταετίας (αν και έχει ήδη βρεθεί> 15% πιο κρύο από τα τέλη Σεπτεμβρίου), υπολογίζεται ότι η αποθεματοποίηση στο τέλος του χειμώνα στις 31 Μαρτίου, θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,3 Tcf, με  μέση ετήσια ~ 1,7 Tcf.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης