Χρηματιστήριο & Αγορές

ΔΕΗ : Επενδυτική ευκαιρία ή επικίνδυνη μετοχή;

ΔΕΗ : Επενδυτική ευκαιρία ή επικίνδυνη μετοχή;
Ποιά κριτήρια μπορούν να αλλάξουν την πορεία της  Επιχείρησης
Η μεγάλη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την σταθεροποίησή της στην συνέχεια σε επίπεδα όμως ιστορικά χαμηλά δημιουργούν το ερώτημα, αν η ΔΕΗ αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία ή μια επικίνδυνη επένδυση.
Ασφαλώς και το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει υποχωρήσει σε μια κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ ευρώ αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση.
Όμως αυτό δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε εφαρμοστεί μια πολιτική που επί της ουσίας φόρτωσε την ΔΕΗ με όλα τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Το κύριο ζήτημα όμως τώρα έχει να κάνει, με το ότι ακόμα και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της δίοικησης για να την ανακουφίσουν, δεν θα παράσχουν λύσεις στις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα και το πέρασμα σε μια υγιή βάση.
 
Οι ζημιές συνεχίζονται

Τα βασικά ζητήματα της ΔΕΗ έχουν να κάνουν κατά πρώτον με το κόστος των CO2 για το οποίο δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική αντιστάθμιση.
Το ερώτημα είναι το γίνεται τώρα που οι τιμές είναι σε ιστορικά υψηλά και πως θα αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το δεδομένο είναι ότι με τις τιμές και φέτος στα υψηλά αν δεν έχει υπάρξει ένας άλλος τρόπος αντιστάθμισης οι ζημιές θα είναι ισόποσες αν όχι μεγαλύτερες από το 2018.
Είναι δε προφανές ότι είναι προτιμότερο για την  ΔΕΗ να ξεφορτωθεί λιγνιτικές μονάδες αντί να γράφει σημαντικές ζημιές και να υπολογίζει σε μια θεωρητική αξία ζημιογόνων assets.
Παράλληλα τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες ενέργειας καλά κρατούν γράφοντας για υψηλότερες ποσότητες ιστορικά υψηλές τιμές άρα ζημιώνοντας περισσότερο την επιχείρηση.
Η ΔΕΗ θα πάρει 100 εκατ από τον πλεονασματιικό πλέον ΕΛΑΠΕ και 250 εκατ από τα παλιά ΥΚΩ, αλλά αυτά είναι για να βουλώσουν τρύπες και δεν συνιστούν δομικές αλλαγές.
Κατά συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της χωρίς η ΔΕΗ να έχει κάνει κάποιο ουσιαστικό  βήμα για να αναδιαρθρωθεί.
Και αυτό είναι βέβαιο ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
 
Οι εθνικές εκλογές μόνο φέρνουν διαρθρωτικά μέτρα

Για τον λόγο αυτό και η ΔΕΗ μπορεί να έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον μόνο ενόψει των εθνικών εκλογών με το δεδομένο ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρίας με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο  τρόπος αυτός έχει να κάνει με εθελουσία, που μπορεί να συνδυαστεί και με τον διαγωνισμό των λιγνιτικών καθώς και με αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου μονάδων, που θα περιλαμβάνει στην λίστα και άλλες πλην των λιγνιτικών.
Με τα τωρινά δεδομένα και λόγω της στρατηγικής των πιστωτών που θέλουν και την πώληση υδροηλεκτρικών δεν αναμένεται να δοθεί εναλλακτικός τρόπος για εξεύρεση κεφαλαίων που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα.
Διότι χωρίς αυτά η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισέλθει με αξιώσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές, για την απουσία των οποίων φέρουν ακέραια την ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση έχασε αντίστοιχα την μάχη της αναδιάρθρωσης  με την αποτυχία των ΝΟΜΕ και την εκτίναξη των τιμών των CO2 που κανείς δεν πρόλαβε να αντισταθμίσει έγκαιρα.
Κατά συνέπεια απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να περάσει στην επόμενη μέρα η Επιχείρηση.
Με την προσδοκία αποφάσεων μετά τις εκλογές η ΔΕΗ μπορεί να διασωθεί, θα δούμε επίσης αν χρειασθεί και αύξηση τιμολογίων και να αναβαθμίσει την κεφαλαιοποίησή της .
Με μέτρα που δεν θα έχουν βαθιές τομές και δύσκολες αποφάσεις η ΔΕΗ θα κινδυνεύσει.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης