Πετρέλαιο

ΠΟΠΕΚ: Αύξηση 4-5% των καυσίμων στην Ελλάδα λόγω ανόδου των διεθνών τιμών

ΠΟΠΕΚ: Αύξηση 4-5% των καυσίμων στην Ελλάδα λόγω ανόδου των διεθνών τιμών
Μείωση του ΕΦΚ ζητά ο κ. Ασμάτογλου, για την απορρόφηση της αύξησης
«Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εμάς. Αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αγορά πετρελαίου το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Armaco, ανεξάρτητα αν εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ΓΑ. Ασμάτογλου στην κάμερα της ΕΡΤ.
«Είτε συμβαίνει τέτοιο γεγονός στον Περσικό Κόλπο, είτε στη Σαουδική Αραβία, είτε στη Βενεζουέλα οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται. Μάλιστα οι ενδείξεις που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, ήταν πτωτικές για τα καύσιμα. Η τελευταία αυτή εξέλιξη θα κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας το επόμενο 4μερο. Λόγω της έλλειψης του παραγομένου προϊόντος από την Armaco, θα αυξηθούν οι τιμές και θα πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα που θα εκτιναχθούν οι τιμές» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.
Στην συνέχεια, ο κ. Ασμάτογλου αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των τιμών της βενζίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Το 1,60 ή το 1,70 θα γίνει 1,66 και 1,76 από αύριο το πρωί».
Αναφορικά με την μείωση του Φόρου Κατανάλωσης, υποστήριξε πως «Εμείς σαν Ένωση έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΕΦΚ, και ειδικά τώρα που ξεκινά η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το ΥΠΟΙΚ για το συγκεκριμένο μείζον θέμα».
Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Ασμάτογλου εκτιμά πως «Η τιμή του πετρελαίου –πριν τα επεισόδια στη Σαουδική Αραβία- θα ξεκινούσε στο 1 ευρώ περίπου. Φανταστείτε τώρα με τις ενδεχόμενες αυξήσεις, πού θα φτάσει η τιμή».
Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Γιατί οι τιμές θα επηρεαστούν τόσο σύντομα, την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει στοκ», ο κ. Ασμάτογλου απάντησε λέγοντας:« Τα πρατήρια δεν έχουν το απαιτούμενο κεφάλαιο μετά τα οχτώ χρόνια ύφεσης. Ακριβά θα αγοράσουμε από τις εταιρείες εμπορίας, ακριβά θα πουλήσουμε. Φτηνά θα αγοράσουμε, φτηνά θα πουλήσουμε. Μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε φτηνά γιατί είναι μεγάλη η ύφεση που έχει σημειωθεί στον κλάδο μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης