Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Διεύρυνση των περικοπών εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση της ζήτησης σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ

Διεύρυνση των περικοπών εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση της ζήτησης σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ
Ιράκ και Νιγηρία δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν με τις δεσμευμένες μειώσεις της παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμβαθύνουν τις περικοπές στην προμήθεια αργού πετρελαίου κατά την συνάντησή τους το Δεκέμβριο λόγω ανησυχιών για την εξασθενημένη αύξηση της ζήτησης το 2020, δήλωσαν οι πηγές του οργανισμού παραγωγής πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Reuters, η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, θέλει να επικεντρωθεί πρώτα στην ενίσχυση της συμμόρφωσης με το σύμφωνο μείωσης της παραγωγής του ομίλου με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη, μια συμμαχία γνωστή ως OPEC +, προτού δεσμευθούν για περισσότερες περικοπές.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ Ιράκ και Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών που δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν με τις δεσμευμένες μειώσεις της παραγωγής.
Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί της Οργάνωσης των χωρών εξαγωγής πετρελαίου παράγουν περισσότερο από το μερίδιο των υποσχεμένων περικοπών τους για να σταθεροποιήσουν την αγορά και να αποτρέψουν την πτώση των τιμών.
Το Ριάντ έχει αντλήσει περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) κάτω από τον στόχο του, λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος.
"Οι Σαουδάραβες θέλουν να αποτρέψουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αλλά τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ θα φθάσουν το 100% της συμμόρφωσης πρώτα όπως έχουν υποσχεθεί », ανέφερε μία πηγή του ΟΠΕΚ.
"Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε εάν χρειαζόμαστε περισσότερες περικοπές για το επόμενο έτος. Αλλά είναι νωρίς τώρα, τα πράγματα θα γίνουν σαφέστερα το Νοέμβριο. "
Αξιωματούχος του OPEC δήλωσε ότι οι: "  βαθύτερες περικοπές είναι μια επιλογή, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν πριν από αυτό. Οι υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ + δεν θα μειώσουν την παραγωγή εάν το Ιράκ και η Νιγηρία δεν συμμορφωθούν 100%. "
Πηγές από τον ΟΠΕΚ  δήλωσαν ότι τον επόμενο μήνα, η επιτροπή JTC, η οποία παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το σύμφωνο, θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει σενάρια για βαθύτερες περικοπές και να υποβάλει τις συστάσεις της για συζήτηση στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + τον Δεκέμβριο.
Το Ριάντ ανησυχεί για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για το 2020 εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και των επιπτώσεών τους στις τιμές του αργού.
Αλλά το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με διαμαρτυρίες και η Νιγηρία έλαβε τον υψηλότερο στόχο πετρελαϊκής παραγωγής τον Ιούλιο, καθώς η αφρικανική χώρα σχεδιάζει να επεκτείνει τη βιομηχανία πετρελαίου της.
Ο ΟΠΕΚ + έχει εφαρμόσει από τον Ιανουάριο μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. Bpd για την υποστήριξη της αγοράς. Το σύμφωνο ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και οι παραγωγοί πρόκειται να συναντηθούν για να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στις 5-6 Δεκεμβρίου.
Η ανησυχία για τις ασθενέστερες οικονομίες και τη ζήτηση λόγω αβεβαιότητας όπως η Brexit και η εμπορική διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επισκιάσει χαμηλότερη προσφορά.
"Οι Σαουδάραβες θα ήθελαν να δουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες από τώρα. Ζητούν από τις άλλες χώρες να συμμορφωθούν πρώτα, πριν δεσμευθούν σε άλλη περικοπή για την αύξηση των τιμών ", ανέφερε πηγή του ΟΠΕΚ.
"Καθιστούν σαφές ότι οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας της υπέρβασής τους".
Ο ΟΠΕΚ βλέπει επίσης την επιβράδυνση της ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς μη μέλη το επόμενο έτος, πρόσθεσε η πηγή.
Τα στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν επίσης μείωση της ζήτησης τις εξαγωγές αργού το επόμενο έτος και υψηλότερη προσφορά από αντιπάλους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα είναι κατά μέσο όρο 29,6 εκατομμύρια μονάδες βάσης, σύμφωνα με πρόσφατη μηνιαία έκθεση πετρελαϊκής αγορά του ΟΠΕΚ σημειώνοντας  πτώση 1,2 εκατομμυρίων bpd από το 2019.



www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης