Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Έξι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν πτώση του δολαρίου στα 1,16 δολ/ευρώ το 2020

Έξι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν πτώση του δολαρίου στα 1,16 δολ/ευρώ το 2020
Η πρόβλεψη για το τέλος του 2020 είναι ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1,16 δολαρίων, από το σημερινό ποσοστό των 1,10 δολαρίων
Το δολάριο θα σημειώσει σημαντικές απώλειες.
Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι εκ των επενδυτικών τραπεζών για το 2020, με τις Deutsche Bank, Goldman Sachs και Bank of New York Mellon να συμφωνούν ότι μετά από μια αποσπασματική δεκαετία κερδών, το επόμενο έτος θα υπάρξει υποχώρηση, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη ωθείται από την διευκολυντική νομισματική πολιτική και τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε αγορές που ενδέχεται να υπεραποδόσουν.
Επίσης και η BlackRock συμφωνεί με τις υπόλοιπες επενδυτικές τράπεζες, αναμένοντας ελαφρά πτώση στο δολάριο στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια ή ακόμα και θα τα μειώσει το επόμενο έτος, επηρεάζοντας το αμερικανικό νόμισμα.
Η πρόβλεψη για το τέλος του 2020 είναι ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1,16 δολαρίων, από το σημερινό ποσοστό των 1,10 δολαρίων.
Ωστόσο, παρόμοιες προβλέψεις των προηγούμενων ετών έχουν αποδειχθεί ότι λάθος.
Ο Andreas Koenig, επικεφαλής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Amundi, δήλωσε ότι κάθε συνάντηση που είχε με τους αναλυτές σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ.
Για το 2020, η μοίρα του δολαρίου εξαρτάται από την παγκόσμια ανάπτυξη και τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όταν το κλίμα των επενδυτών είναι σε γενικές γραμμές θετικό, το αμερικανικό νόμισμα τείνει να μειώνεται καθώς οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς να συσσωρεύσουν πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως σε αναδυόμενες αγορές.
Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον αντίκτυπο της έντασης των εμπορικών συναλλαγών οδήγησαν πολλούς να αναζητήσουν ασφάλεια στο δολάριο αυτό το έτος: αντί της πτώσης, όπως πολλοί είχαν προβλέψει.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετική.
Η Goldman Sachs αναμένει να δει ήπια αδυναμία στο δολάριο και πρόβλεψη ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,15 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους από το τρέχον επίπεδο των 1,10 δολαρίων.
Για μεγαλύτερες μειώσεις του δολαρίου, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθεί, η Fed θα χρειαστεί να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια και οι δασμοί για την Κίνα θα επανέλθουν.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank συμφωνούν, βασιζόμενοι στην προσδοκία ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί ελαφρά στο επόμενο έτος.
"Ενώ η επόμενη μεγάλη κίνηση ευνοεί την αδυναμία του δολαρίου, ο χρονικός προσδιορισμός είναι πιο δύσκολος", ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank, προβλέποντας ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.
Το 2019, η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να καταγράψει αύξηση 2,5%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπεραπόδοση της αμερικανικής οικονομίας.
Όμως, καθώς η αμερικανική ανάπτυξη πλησιάζει τα όριά της, σύμφωνα με την JPMorgan, είναι δύσκολο να δούμε τι θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης.
"Οι επενδυτές ίσως να αναμένουν μια ύφεση", είπε.
Η JPMorgan προβλέπει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,14 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης