Πετρέλαιο

Σημαντική πτώση του αργού στα 46 δολάρια - Οι εκτιμήσεις του Platts για τις τρέχουσες εξελίξεις με τον coronavirus

Σημαντική πτώση του αργού στα 46 δολάρια - Οι εκτιμήσεις του Platts για τις τρέχουσες εξελίξεις με τον coronavirus
Τα αποθέματα αυξάνονται ενώ η ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού

Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κορωναϊός, επηρεάζοντας σε μέγιστο βαθμό τις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και τις τιμές πετρελαίου.
Ειδικότερα, το αργό υποχωρεί 5% στα 46 δολ/βαρέλι και το brent κατά 4% στα 51 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το investing, οι δύο μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τους traders είναι η εξέλιξη αυτής της πανδημίας και πόσο θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου. Όσον αφορά, το πρώτο δεν είναι γνωστό και στο δεύτερο ερώτημα, αναμένονται επίσημοι αριθμοί από διάφορες διεθνείς αρχές.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάλυση του Platts, αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών του μαύρου χρυσού.
Όπως σημειώνει ο Kang Wu, τα αποθέματα αυξάνονται ενώ η ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Καθώς, ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού έχει αρχίσει να φαίνεται, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τον παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την Κίνα, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ΟΠΕΚ προσανατολίζεται σε μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Άλλες χώρες επηρεάζονται λιγότερο

Μεταξύ των μεγάλων ασιατικών εθνών, η Ινδία είναι λιγότερο άμεσα πληγεί από την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα και την Άπω Ανατολή", δήλωσε το Platts Analytics, προσθέτοντας ότι η ζήτηση προϊόντων της Ινδίας θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, τις αδύναμες πωλήσεις οχημάτων και τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.
Ωστόσο, η έκταση της εξάπλωσης της εστίας εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
«Αν η επιδημία αυτή λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, τότε οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα μπορούσαν να είναι σχεδόν καταστροφικές» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης