Πετρέλαιο

Sultan Ahmed Al Jaber (ADNOC): Δεν είναι ευθεία η επανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου

Sultan Ahmed Al Jaber (ADNOC): Δεν είναι ευθεία η επανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου
Η ADNOC είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός-μέλος του ΟΠΕΚ

Σε σταδιακό επίπεδο εξισορρόπησης αρχίζουν να φτάνουν οι αγορές πετρελαίου μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού. Ωστόσο, το επόμενο βήμα προς το «φυσιολογικό επίπεδο» είναι ακόμη αβέβαιο, σύμφωνα με τον CEO της ADNOC, Dr Sultan Al Jaber.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι: «Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η αγορά έχει σφίξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η συμφωνία του OPEC+, οι εθελοντικές περικοπές και οι παύσεις παραγωγής αρχίζουν να δρουν και να εξισορροπούν στην αγορά. Καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανοίγουν, θα ακολουθήσει η ζήτηση, αλλά η πορεία προς το επόμενο φυσιολογικό επίπεδο δεν θα είναι ευθεία».

Η περίπτωση της ADNOC

Ενώ ο ΟΠΕΚ και οι συμμάχοι του πετρελαίου ολοκλήρωσαν μια ιστορική συμφωνία τον περασμένο μήνα για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση της προσφοράς δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης.
Η ADNOC είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός-μέλος του ΟΠΕΚ. Η εταιρεία πέτυχε βιώσιμη παραγωγή 4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα τον Απρίλιο, αλλά την μείωσε σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ +.

Σταδιακή ανάκαμψη

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν επιφυλακτικές σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος», δήλωσε ο Al Jaber, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μια εποχή που το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας να έχει μειωθεί τόσο πολύ και γρήγορα».

Η αισιοδοξία της ADNOC

Ο Al Jaber είπε επίσης ότι η ADNOC είναι σε ισχυρότερη και καλύτερη θέση για να διαχειριστεί τo τρέχον momentum της αγοράς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί, έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και τροποποιήσεις στον εσωτερικό σχεδιασμό της εταιρείας για μείωση του κόστους. Σε αυτό το περιβάλλον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο σκληρά για να διατηρήσουμε τους πόρους μας, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα, να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την κερδοφορία μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης