Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πιθανή συμφωνία OPEC - Ρωσίας για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Πιθανή συμφωνία OPEC - Ρωσίας για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια bpd ρεκόρ από την 1η Μαΐου

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πλησιάζουν σε έναν συμβιβασμό σχετικά με τη διάρκεια παράτασης των τρεχουσών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου και τώρα συζητούν μια πρόταση για ανατροπή της μείωσης της προσφοράς για έναν έως δύο μήνες, ανέφεραν δύο πηγές του ΟΠΕΚ + στο Reuters τη Δευτέρα (1/6).

Μόλις στο 74% έφτασε η πειθαρχία των χωρών μελών του OPEC για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της περικοπής της παραγωγής σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Οι βασικές χώρες - μέλη που συνέβαλαν σε αυτήν την ανατροπή είναι το Iράκ και η Nιγηρία.
Το Ιρακ συμμορφώθηκε μόλις κατά 38% και η Νιγηρία 19%.
Έτσι η συνολική περικοπή που επετεύχθη περιορίστηκε στα 5,91 εκατ βαρέλια/ημέρα έναντι 9,7 εκατ βαρέλια που ήταν ο στόχος της συμφωνίας.
Υπολείφθηκε δηλαδή κατά 4,48 εκατ βαρέλια/ημέρα.
Παρά ταύτα το ύψος της παραγωγής είναι το χαμηλότερο από τον Mάϊο του 2002

Οι τιμές

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση του OPEC+, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, και στην οποία οι χώρες της συμμαχίας θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα περικοπών στην παραγωγή τους και μετά τον Ιούνιο.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,63% στα 38,08 δολ. ανά βαρέλι.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχωρεί κατά -0,25% στα 35,40 δολ. ανά βαρέλι.

Ποιά είναι η συμφωνία που εφαρμόζεται

Στην περικοπή των 9,7 εκατ βαρελιών ανά ημέρα έκλεισε την συμφωνία ο OPEC+ , που θα ξεκινήσει από 1η Μαϊου 2020 και θα διατηρηθεί η πρώτη της φάση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Ακολούθως θα ισχύσει η μείωση των 8 εκατ βαρελιών ανά ημέρα μέχρι τις 31/12/2020 και από 1/1/2021 η μείωση θα είναι της τάξης των 6 εκατ βερελιών/ημέρα.
Η μείωση θα είναι της τάξης των 9,7 εκατ βαρελιών και όχι 10 εκατ γιατί το Μεξικό δεν θα περικόψει περισσότερο από 100.000 βαρέλια /ημέρα.

Δεν έγινε πράξη τελικά η πρόταση Trump να καλύψουν οι ΗΠΑ την περικοπή των 250.000 βαρελιών για να υποκαταστήσουν το ζητούμενο των 400.000 που αρχικά ζητήθηκε από το Μεξικό.
Η περικοπή αυτή που συμφωνήθηκε είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του OPEC+.
ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς θα συμβάλουν μείωση πρόσθετη κατά 3,7 εκατ. βαρέλια στην παραγωγή λόγω της υποχώρησης στην οποία προσαρμόζονται.
Από τους G-20 ο ΟPEC+ ζήτησε την περασμένη Παρασκευή μείωση άλλων 5 εκατ. βαρελιών/ημέρα για την οποία οι G-20 δεν δεσμεύθηκαν απλά συμφώνησαν να μεριμνήσουν για την σταθεροποίηση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης