Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Άνοδος ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 - Αύξηση κατά 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα

ΟΠΕΚ: Άνοδος ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 - Αύξηση κατά 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα
Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι το αργό θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει αύξηση ρεκόρ κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία κορωνοϊού, αλλά θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του.

Είναι η πρώτη έκθεση στην οποία ο ΟΠΕΚ αξιολόγησε τις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη δεν βλέπει περαιτέρω μειονεκτικούς κινδύνους το 2021, όπως οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, τα υψηλά επίπεδα χρέους ή ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό.

«Αυτό προϋποθέτει ότι το COVID-19 περιορίζεται, ειδικά σε μεγάλες οικονομίες, επιτρέποντας την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων των νοικοκυριών, υποστηριζόμενη από τα μαζικά μέτρα τόνωσης που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν φέτος μετά την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης κατά το ένα τρίτο όταν οι κυβερνήσεις επέβαλαν lockdowns για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι το 2020 η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,95 εκατομμύρια bpd, ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπε η έκθεση του περασμένου μήνα.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει να καλύψει τη μερίδα του λέοντος στη μαζική προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης το 2021 με τη ζήτηση για το αργό να αυξάνεται κατά 6 εκατομμύρια σε 29,8 εκατομμύρια bpd.

Από τον Μάιο του 2020, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία έχουν μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή το ένα δέκατο της παγκόσμιας ζήτησης, για να βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η παραγωγή σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νορβηγία και ο Καναδάς έχουν επίσης μειωθεί, παρόλο που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ το 2020 θα μειωθεί κατά 3,26 εκατομμύρια bpd και θα αυξηθεί κατά μόλις 0,92 εκατομμύρια bpd το 2021.

Επίσης δεν βλέπει αύξηση της παραγωγής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, παρόλο που η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν περιορίζουν την παραγωγή σε συνδυασμό με τον ΟΠΕΚ.

Αναμένει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ το 2021 θα αυξηθεί κατά μόλις 0,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά από πτώση κατά 1,37 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020 και αύξηση 1,7 εκατομμύρια το 2019.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι έχει μειώσει την προσφορά τον Ιούνιο κατά 1,89 εκατομμύρια bpd στα 22,27 εκατομμύρια bpd, με βάση δευτερεύουσες πηγές που χρησιμοποιεί ο όμιλος για να παρακολουθεί την παραγωγή του. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 110% συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Reuters, από την εκτίμηση του Μαΐου στο 84%.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά τη ζήτηση για το αργό φέτος στα 23,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αύξηση 200.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πάνω από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από ό, τι αντλούσε τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση της τρέχουσας παραγωγής θα οδηγούσε σε έλλειμμα εφοδιασμού το 2020.

Παρά τις περικοπές, τα αποθέματα πετρελαίου στις βιομηχανικές χώρες συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο κατά 29,9 εκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας τα 3,167 δισεκατομμύρια, περίπου 210 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από ένα μέσο όρο 5 ετών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης