Πετρέλαιο

Αύξηση 25% στις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο

Αύξηση 25% στις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν 6,9% ετησίως στα 7,35 εκατ.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι μαζικές αγορές έγιναν ενώ οι τιμές κατέρρευσαν τον Απρίλιο και ορισμένες αποστολές που είχαν καθυστερήσει εκτελωνίσθηκαν τον Ιούνιο.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, εισήγαγε 51,29 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ήτοι 12,08 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Αυτό είναι υψηλότερο από τα 9,66 εκατομμύρια bpd που εισήχθησαν τον Ιούλιο του 2019, αλλά χαμηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 12,94 εκατομμυρίων bpd τον Ιούνιο.

Το αργό που αγόρασαν οι Κινέζοι «κυνηγοί ευκαιρίας» τον Απρίλιο, όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, έφτασαν στην Κίνα, ενώ οι εισροές ενισχύθηκαν επίσης καθώς οι εισαγωγές που είχαν μείνει στα κινεζικά λιμάνια τελικά εκτελωνίσθηκαν.

Τα στοιχεία δεν έδωσαν ανάλυση της χώρας αποστλής. Ωστόσο, η Emma Li, αναλύτρια του Refinitiv, εκτιμά ότι περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου των ΗΠΑ είχαν φτάσει στην Κίνα τον Ιούλιο - υψηλό όλων των εποχών σε μηνιαία βάση - και ότι περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι ενδέχεται να διαρρεύσουν τον Αύγουστο λόγω συμφόρησης του λιμένα.

Οι αφίξεις ρεκόρ έχουν κατακλύσεις τις λιμενικές εγκαταστάσεις από τα τέλη Μαΐου προκαλώντας σοβαρή συμφόρηση σε μεγάλα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των Qingdao, Rizhao και Zhoushan, καθώς τα δεξαμενόπλοια περιμένουν για εβδομάδες προκειμένου να ξεφορτώσουν τα φορτία.
Αναλυτές και αξιωματούχοι λιμένων λένε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε να διαρκέσει όλο τον μήνα.

Η Κίνα εξήγαγε τον περασμένο μήνα μόνο 3,21 εκατομμύρια τόνους διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τους 3,88 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν τον Ιούνιο και μειώθηκε κατά 41,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.
Η επιβράδυνση των εξαγωγών έρχεται ακόμη και όταν τα διυλιστήρια προσπαθούν να περιορίσουν τα αποθέματα καυσίμων που διογκώθηκαν μετά την παραγωγή ρεκόρ καυσίμων τον Ιούνιο.

Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου, τόσο φυσικού αερίου όσο και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ήταν 7,35 εκατομμύρια τόνοι τον Ιούλιο, μειωμένα κατά 6,9% από ένα χρόνο νωρίτερα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης