Πετρέλαιο

Με μόνο μια εξέδρα γεώτρησης έμεινε η Occidental στην Permian

Με μόνο μια εξέδρα γεώτρησης έμεινε η Occidental στην Permian
Η συμφωνία για την αγορά της Anadarko έπρεπε να παγιώσει τη θέση της Oxy ως του μεγαλύτερου παραγωγού στην Permian, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο
Η Occidental Petroleum Corp. θα έχει μόνο μία εξέδρα πετρελαίου στη λεκάνη Permian το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την κλίμακα απόσυρσης της βιομηχανίας σχιστόλιθου και των δεινών του χρέους που αντιμετωπίζει η εταιρεία σύμφωνα με το WorldOil.

Η συμφωνία για την αγορά της Anadarko Petroleum Corp. πέρυσι έπρεπε να παγιώσει τη θέση της Occidental ως του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στην Permian, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Occidental έτρεχε 12 εξέδρες στην περιοχή σχιστόλιθου του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, ενώ η Anadarko είχε άλλες 10, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρέχοντα σχέδια αντιπροσωπεύουν μείωση κατά 95% στις γεωτρήσεις.

Η εκρηκτική δεκαετία ανάπτυξης και μετασχηματισμού των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ έληξε απότομα όταν η πανδημία Covid-19 που ξέσπασε φέτος, συνέτρψε τη ζήτηση για πετρέλαιο και διεύρυνε τα χρέη των εταιρειών. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ζήτησης από τα βάθη της κρίσης τον Απρίλιο αποτυγχάνει να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε πραγματική αύξηση της δραστηριότητας στο σχιστόλιθο. Αντίθετα, οι μειώσεις της παραγωγής αναμένεται να συνεχιστούν φέτος.

Υπάρχουν μόνο 176 εξέδρες πετρελαίου ενεργές σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, πολύ πριν από την άνθηση του σχιστόλιθου.
Το χειρότερο είναι, με τον αριθμό των αδειών γεωτρήσεων τον περασμένο μήνα να μειώπου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με την Rystad Energy. Η δραστηριότητα «δεν είναι πιθανό να ανακάμψει ουσιαστικά φέτος», ανέφερε η Rystad σε σημείωμα την Τρίτη.

Η Occidental, με συσσωρευμένα χρέη σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα ακραίο παράδειγμα της υποχώρησης, αλλά δεν είναι μόνο του. Οι Exxon Mobil Corp. και Chevron Corp., πιθανότατα θα έχουν μόνο 14 εξέδρες μεταξύ τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 70 περίπου πριν από ένα χρόνο.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα θα κλείσει την χρονιά κοντά στα 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 20% χαμηλότερη από την αρχή, σύμφωνα με την IHS Markit.
Η παραγωγή θα αυξηθεί μόνο κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας.

Για το Occidental, η απόσυρση είναι ιδιαίτερα ταπεινωτική. Η συμφωνία με την Anadarko έπρεπε να δημιουργήσει έναν τεράστιο γίγαντα Permian για να ανταγωνιστεί τους μεγάλους, με ισχυρές ταμειακές ροές και τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης. Όμως, η πανδημία, σε συνδυασμό με το χρέος, σημαίνει ότι η Occidental συρρικνώνεται τώρα, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και της αγοραίας αξίας.

Η Occidental μείωσε τον προϋπολογισμό κεφαλαίου της κατά περισσότερο από μισό στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος.
Αυτό είναι κάτω από τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που χρειάζεται για να διατηρήσει την παραγωγή στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η παραγωγή μειώνεται γρήγορα, με πτώση 13% στα 1,23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που αναμένεται το τρέχον τρίμηνο και επιπλέον 5% το τέταρτο.

"Κάθε βήμα που κάνουμε και κάθε απόφαση που λαμβάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τελικά θα επιστρέψουμε σε έναν ισχυρότερο ισολογισμό και ότι θα φτάσουμε στα χαμηλότερα από 40 $ το βαρέλι", δήλωσε η Hollub κατά τη διάρκεια συνάντησης με αναλυτές την Τρίτη.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να έχει μόνο μία εξέδρα στο Permian για το υπόλοιπο του έτους και καμία στα Rocky Mountains.
Θα ανοίξει μόνο 12 έως 20 πηγάδια στην Permian κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 118 κατά τους πρώτους έξι μήνες. Μερικά από αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσω κοινοπραξίας με την Ecopetrol SA της Κολομβίας.
Σε μια στρατηγική μετατόπιση, η Occidental θα αναζητήσει παρόμοιες κοινοπραξίες στην «βασική έκταση» της στην Permian για να εξοικονομήσει το αρχικό κόστος κεφαλαίου, δήλωσε η Hollub.

Η επιβράδυνση της γεώτρησης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του αργού, ώθησε την Occidental να ανακοινώσει απομείωση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 40% της αγοραίας αξίας της. Πάνω από τα δύο τρίτα της απομείωσης αφορούσαν εγχώρια χερσαία περιουσιακά στοιχεία, με το υπόλοιπο στον Κόλπο του Μεξικού και στο εξωτερικό.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης