Πετρέλαιο

IEA: Επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού

IEA: Επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού
Περιπλέκονται οι προσπάθειες για εξισορρόπηση της αγοράς
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται σταθερά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη 14/10/2020, αλλά ένα δεύτερο κύμα  κρουσμάτων κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + - μέλη του ΟΠΕΚ και άλλοι συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - σχεδιάζουν να αυξήσουν τον εφοδιασμό κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Ιανουάριο και ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα αυξήσει την παραγωγή εκεί στα 700.000 βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο από 300.000 βαρέλια την ημέρα.

«Υπάρχει μόνο περιορισμένος χώρος για να απορροφήσει η αγορά επιπλέον προσφορά τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του. «Όσοι επιθυμούν να επιτύχουν μια αυστηρότερη αγορά πετρελαίου εξετάζουν έναν κινούμενο στόχο».

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια bpd.

Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι «οι προσπάθειες των παραγωγών έδειξαν κάποια επιτυχία», σημειώνοντας σχετικά σταθερές τιμές του πετρελαίου και έντονη αποθήκευση, με τα παγκόσμια αποθέματα να μειώνονται κατά 2,3 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο και από ένα προβλεπόμενο 4,1 εκατομμύρια bpd το τέταρτο .
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης το καλοκαίρι επιβραδύνθηκε λόγω ενός δεύτερου κύματος περιπτώσεων κορωνοϊού και νέων περιορισμών κίνησης.
«Αυτό δημιουργεί σίγουρα αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και, συνεπώς, τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», επισημαίνει ο IEA.

Ο παγκόσμιος εφοδιασμός με πετρέλαιο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο ΙΕΑ, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ + βελτίωσαν τη συμμόρφωσή τους με τις περικοπές παραγωγής και υποβοήθηθηκαν από τη συντήρηση και τις διακοπές λειτουργίας που μείωσαν τις ροές από τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Βόρεια Θάλασσα.

Ο IEA επεσήμανε ότι η μείωση στα αποθέματα πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα έντονη στην πλωτή αποθήκευση, η οποία περιορίσθηκε κατά 70 εκατομμύρια βαρέλια παγκοσμίως σε 139,1 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι μειώσεις δεν ήταν ομοιόμορφες, με το απόθεμα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να έχει μειωθεί κατά 6,5 εκατομμύρια και 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα, αλλά η ευρωπαϊκή αποθήκευση αυξήθηκε κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης