Ενέργεια

Η Exxon θα περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας παγκόσμια- 1.900 απολύσεις στις ΗΠΑ

Η Exxon θα περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας παγκόσμια- 1.900 απολύσεις στις ΗΠΑ
Η εταιρεία έχασε σχεδόν 1,7 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς υποχώρησαν ζήτηση και τιμές λόγω της πανδημίας
Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε την Πέμπτη 29/10/2020 ότι θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων κατά 15% παγκοσμίως και θα απολύσει περίπου 1.900 υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η πανδημία COVID-19 έπληξε τη ζήτηση και τις τιμές της ενέργειας.
Η Exxon ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α., αλλά μείωσε το κόστος λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου και των στοιχημάτων σε εύθετο χρόνο για νέα πεδία και επεκτάσεις. Υποσχέθηκε να μειώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στις δαπάνες του έργου και να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 15%.

Εκτιμάται ότι 14.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως, ή 15%, θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Casey Norton. Οι περικοπές θα περιλαμβάνουν τα πάντα, από απολύσεις έως συνταξιοδοτήσεις ή εξόδους με βάση την απόδοση.

Η Exxon είχε περίπου 88.300 εργαζόμενους πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 13.300 εργολάβων.
Η εταιρεία έχασε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του έτους και αναμένεται να παρουσιάσει μια ακόμη τριμηνιαία απώλεια την Παρασκευή.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας, μέρος μιας παγκόσμιας αναδιοργάνωσης, θα προέρχονται κυρίως από το γραφείο του στο Χιούστον του Τέξας και θα περιλαμβάνουν εθελοντικές και ακούσιες περικοπές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει 1.600 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Έχει επίσης ανακοινώσει περικοπές στην Αυστραλία.
Οι μετοχές της Exxon σημείωσαν άνοδο 2,9% υψηλότερα στα 32,50 $ την Πέμπτη.

Πριν από την πανδημία, ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods ακολούθησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δαπανών για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου με ένα στοίχημα ότι μια αυξανόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη θα απαιτούσε περισσότερα από τα προϊόντα της.

Η Royal Dutch Shell και η BP έχουν επίσης ανακοινώσει έως και 15% περικοπές εργατικού δυναμικού. Οι προγραμματισμένες περικοπές της Chevron κατά 10% -15% συνεπάγονται μείωση μεταξύ 4.500 και 6.750 θέσεων εργασίας. Θα μειώσει επίσης περίπου 570 θέσεις στο πλαίσιο της απόκτησης της Noble Energy.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης