Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ λόγω Λιβύης και Ιράκ

Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ λόγω Λιβύης και Ιράκ
Ο ΟΠΕΚ άντλησε κατά μέσο όρο 24,59 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Οκτώβριο, αυξημένο κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με έρευνα του Reuters
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η επανεκκίνηση περισσότερων εγκαταστάσεων της Λιβύης και των υψηλότερων ιρακινών εξαγωγών αντιστάθμισαν την πλήρη συμμόρφωση άλλων μελών σε μια συμφωνία περικοπής εφοδιασμού υπό τον ΟΠΕΚ.

Ο 13μελής οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε κατά μέσο όρο 24,59 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα, αυξημένο κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα από τον Σεπτέμβριο και ενισχυμένο από το χαμηλό των τριών δεκαετιών που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο.

Η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ και ένα νέο «χτύπημα» στη ζήτηση, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 8% τον Οκτώβριο σε σχεδόν 37 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό ασκεί πίεση στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους, γνωστούς ως ΟΠΕΚ +, να αναβάλουν την προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς τον Ιανουάριο του 2021, λένε ορισμένοι αναλυτές.

«Η ζήτηση πετρελαίου προς το παρόν δεν υποστηρίζει τις τιμές», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM. «Στο ελάχιστο, ο ΟΠΕΚ + θα πρέπει να μετακυλίσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής του μέχρι τα τέλη Μαρτίου.»
Η Λιβύη είναι ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ που εξαιρούνται από συμφωνία του ΟΠΕΚ + για τον περιορισμό του εφοδιασμού.

Ο ΟΠΕΚ + σημείωσε μείωση ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd, ή 10% της παγκόσμιας παραγωγής, από τον Μάιο, καθώς η πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση τη ζήτηση. Από τον Αύγουστο, ο όμιλος ανεβάσε την παραγωγή περισσότερο καθώς η περικοπή μειώθηκε στα 7,7 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων το μερίδιο του ΟΠΕΚ είναι 4,868 εκατομμύρια bpd.
Μια άλλη αύξηση 2 εκατομμυρίων bpd προγραμματίζεται τον Ιανουάριο, αν και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της συνέχισης των τρεχουσών περικοπών, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ.

Παραγωγή

Τον Οκτώβριο, οι χώρες του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από τη συμφωνία συμμορφώθηκαν με το 101% της υποσχεθείσας μείωσης, σύμφωνα με την έρευνα.
Η αύξηση του Οκτωβρίου σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί περίπου 2,2 εκατομμύρια bpd περισσότερο από τον αριθμό του Ιουνίου, το οποίο ήταν το χαμηλότερο από το 1991.
Η παραγωγή της Λιβύης αυξάνεται αφού ο διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar δήλωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι οι δυνάμεις του θα άρουν τον αποκλεισμό των εξαγωγών πετρελαίου μετά από οκτώ μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά 250.000 bpd τον Οκτώβριο, μια ταχύτερη ανάκαμψη από ό, τι ανέμεναν ορισμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από το Ιράκ, το οποίο αύξησε τις εξαγωγές από τους νότιους τερματικούς σταθμούς του. Η συμμόρφωση εξακολουθούσε να είναι σχεδόν 100%, υψηλότερη από ό, τι το Ιράκ είχε συμμορφωθεί κατά τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ +.

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή σταθερή, όπως και το Κουβέιτ, σύμφωνα με την έρευνα.
Υπήρξε μικρή αλλαγή στον εφοδιασμό από το Ιράν, το οποίο επίσης εξαιρείται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ, μετά από αύξηση τον Σεπτέμβριο σε αντίθεση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές ήταν ελαφρώς χαμηλότερες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ που μειώνουν την παραγωγή, η μεγαλύτερη περικοπή προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είχαν αυξήσει την ποσόστωσή τους τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, η μείωση υποδηλώνει ότι τα ΗΑΕ εξακολουθούν να αντισταθμίζουν την αύξηση του Αυγούστου.
Η Βενεζουέλα, το τρίτο μέλος του ΟΠΕΚ που εξαιρείται από τη μείωση της προσφοράς, σημείωσε επίσης πτώση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης