Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ισχυρή άνοδος στη Wall στο +2% - Νίκη του Biden «βλέπουν» οι αγορές - Στην Ευρώπη o DAX στο +2%

Ισχυρή άνοδος στη Wall στο +2%  - Νίκη του Biden «βλέπουν» οι αγορές - Στην Ευρώπη o DAX στο +2%
Το σταθερό προβάδισμα Biden στις δημοσκοπήσεις ενισχύει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μία άνετη επικράτηση του Δημοκρατικού Joe Biden στις προεδρικές εκλογές, η οποία θα βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.
Το σταθερό προβάδισμα Biden στις δημοσκοπήσεις ενισχύει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης και επενδύσεις στις υποδομές, την επομένη των εκλογών.
Οι αγορές «βλέπουν» επίσης πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 2% στις 27.480 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται 1,8% στις 3.370 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύεται στις 11.160 μονάδες με άνοδο 1,8%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 35 μονάδες.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 3,4% στα 38,19 δολ. το βαρέλι και το πετρεάλιο τύπου brent να σημειώνει άλμα 3,2% στα 40,23 δολ. το βαρέλι.
«Οι αγορές ποντάρουν στη νίκη του Biden.
Yπό την προεδρία Biden, η αμερικανική οικονομία θα είναι πιο υποστηρικτική προς τις μετοχές.
Μία οικονομία με περισσότερα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, θα είναι ιδανική για την υπεραπόδοση των κυκλικών τομέων», σχολιάζει ο Christian Stocker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Unicredit για τις μετοχές.
Να σημειωθεί ότι παρατητείται μία μετατόπιση στη στάση των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η επανεκλογή Trump θα ευνοούσε τη Wall Street.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε υψηλά δύο ετών τον Οκτώβριο, με τον δείκτη ISM να αυξάνεται στις 59,3 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πιθανή νίκη του Biden θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα προσφέρει στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω των προσδοκιών για μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας και καλύτερους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 1,6% στις 11.977 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,9% στις 5.763 μονάδες.
Στις 4.776 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,8%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 2,1% στις 18.766 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,6% στις 6.689 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1%, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Κλάδοι που επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας, όπως αυτοί του πετρελαίου και αερίου, των μεταλλευτικών εταιριών και των τραπεζών, ηγούνταν και πάλι της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1,5%.
Σχεδόν 100 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει στις ΗΠΑ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden.
Ωστόσο, η μάχη στις αμφίρροπες πολιτείες αναμένεται σκληρή.
«Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και ο Joe Biden καταγράψει μία ξεκάθαρη νίκη, με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν και τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε αναμένουμε τεράστια δημοσιονομική στήριξη, σχολιάζουν οι αναλυτές της ING.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα να κριθεί ημέρες ή και εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ή ακόμα και στα δικαστήρια, εάν δεν καταγραφεί ξεκάθαρο προβάδισμα.
«Είμαι πιο ανήσυχος από τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, προειδοποιώντας ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να βιάζονται, ιδιαίτερα αν κανείς δεν προκύψει γρήγορα ως ξεκάθαρος νικητής των εκλογών.
Στην Ευρώπη, όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, οι μεγάλες οικονομίες προχωρούν σε lockdown, σε μία ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού και να προλάβουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης