Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Moody’s: Νέες υποβαθμίσεις κρατών το 2021 – Η Ελλάδα στις χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο από την πανδημία

Moody’s: Νέες υποβαθμίσεις κρατών το 2021 – Η Ελλάδα στις χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο από την πανδημία
Νέες υποβαθμίσεις κρατών προμηνύει η Moody’s για το 2021
Την σημαντική πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Moody’s, απόρροια των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για την Ελλάδα, ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως το πλήγμα θα είναι καίριο, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τις μικρές επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας μας, σχολιάζει ότι είναι αποτέλεσμα τρων μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία και όχι για τη διαχείριση αυτής.
«Βραχυπρόθεσμα, οι χώρες με χαμηλές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα επηρεαστούν περισσότερο, δεδομένης της χαμηλότερης οικονομικής και θεσμικής τους δύναμης, καθώς και της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα όλες οι χώρες θα επηρεαστούν. (…)
Τα μέγτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση.
Εν μέσω αυτής της συστημικής κρίσης, οι κυβερνήσεις έχουν επιτελέσει το ρόλο τους ως εγγυήτριες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, και έχουν υποστηρίξει οικονομικά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και εταιρείες.
Οι σχετικές δαπάνες και η απώλεια εσόδων έχουν οδηγήσει σε διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των υψηλών επιπέδων χρέους», σχολιάζει ο οίκος, επισημαίνοντας πως εντός του 2020 το 60% (65 από τις 108) των δράσεων αξιολόγησης για χώρες, ήταν αρνητικές (υποβάθμιση αξιολόγησης ή υποβάθμιση outlook) -από 20% και 30% το 2019 και 2018, αντίστοιχα.
Από τις 65 δράσεις αρνητικής αξιολόγησης, οι 43 ήταν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.
«Η χούφτα θετικών δράσεων αξιολόγησης το 2020 οφειλόταν σε βελτιώσεις πριν από την κρίση.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες προέρχονταν από κρίσεις, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Ελλάδα».
«Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά το 2021 (…) και ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης θα διαφέρει μεταξύ των χωρών. (…)
Οι τραπεζικοί τομείς παρέμειναν ανθεκτικοί μέχρι στιγμής, αλλά οι προκλήσεις κερδοφορίας βρίσκονται μπροστά», αναφέρει ο οίκος.
Τα πιο σημαντικά διαγράμματα της έκθεσης:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης