Πετρέλαιο

ΕΝΒΕΘ: Επιστροφή 0,10 ευρώ ανά λίτρο σε όλους τους αδικημένους φορολογικά καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης

ΕΝΒΕΘ: Επιστροφή 0,10 ευρώ ανά λίτρο σε όλους τους αδικημένους φορολογικά καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης
Το φθηνό πετρέλαιο συμβάλλει όπως έχει αποδειχθεί,  στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεδομένου ότι μειώνεται η  καύση ρυπογόνων υλικών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα απέστειλε η ΕΝΒΕΘ με κεντρικό ζήτημα τη διαδικασία της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δεδομένου ότι,  από την  έναρξη της περιόδου της διανομής του πετρελαίου  θέρμανσης ήδη έχει περάσει τουλάχιστον ένας μήνας και οι καιρικές  συνθήκες επιδεινώνονται,  πρέπει να ανακοινώσετε τη διαδικασία της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου οι καταναλωτές σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να κάνουν τον οικογενειακό  προγραμματισμό τους.  Είναι λογικό οι καταναλωτές που για το ΑΓΑΘΟ  της θέρμανσης χρησιμοποιούν πετρέλαιο, να ζητούν να τους επιστραφεί τουλάχιστον ένα μεγάλο  μέρος από την υπέρμετρη  φορολογία , που τους επιβαρύνει σε σύγκριση με τις άλλες θερμαντικές πηγές.

Σήμερα κύριε Υπουργέ  για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης αξίας  1000 ευρώ οι επί πλέον φόροι ανέρχονται στα  434 ευρώ (43,4%),  οφείλετε λοιπόν να μειώσετε την οφθαλμοφανέστατη αδικία, επιστρέφοντας ένα μέρος των φόρων στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης οικιακούς και επιχειρήσεις. Να μη λησμονείτε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα  να μειονεκτούν κοστολογικά στο ενεργειακό κόστος τους. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι, πολλοί καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο την προηγούμενη σεζόν, παρασυρόμενοι από την χαμηλή τιμή του Μαΐου και που πιθανόν να μην έχουν την απαιτούμενη κατανάλωση για να πετύχουν το όριο της επιδότησης. Το φθηνό πετρέλαιο συμβάλλει όπως έχει αποδειχθεί,  στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεδομένου ότι μειώνεται η  καύση ρυπογόνων υλικών.

Είναι υποκριτικό να επιδοτεί όλη η Ευρώπη την ηλεκτροκίνηση  για την μείωση της ρύπανσης και  η χώρα μας  να  διατηρεί τους αυξημένους φόρους,  στρέφοντας τον καταναλωτή σε φθηνές ρυπογόνες  λύσεις.

Σας προτείνουμε να επιστρέψετε 0,10 ευρώ ανά λίτρο σε όλους τους αδικημένους φορολογικά καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης δεδομένου ότι, η προβλεπόμενη μειωμένη για εφέτος συνολική κατανάλωση θα καλύψει την  προϋπολογισθείσα δαπάνη. Περυσινοί οικονομικά αυτάρκεις καταναλωτές  φέτος εξ αιτίας των δεινών της πανδημίας δυσκολεύονται. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, η αρχική  προ ετών αύξηση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε με  την αποπροσανατολιστική δικαιολογία της πάταξης του λαθρεμπορίου, που ποτέ όμως δεν αποδείχτηκε σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης , σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία- τουλάχιστον-  ως προς  την έκταση  που εμφανιζόταν.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι, ο σωστός προσανατολισμός ( που ακόμη και σήμερα ανεξήγητα  δεν υπάρχει)  για την επιβολή της νομιμότητας στην διακίνηση υγρών και αερίων καυσίμων θα συνεισφέρει αφενός εκατοντάδες  εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία και αφετέρου στην επιβίωση των οικογενειαρχών πρατηριούχων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης