Πολυεπίπεδη συνδρομή της RWE σε ένα από τα πιο φιλόδοξα projects πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη

tags :
Πολυεπίπεδη συνδρομή της RWE σε ένα από τα πιο φιλόδοξα projects πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί χωρητικότητα 4 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη έως το 2030

«Το NortH2 είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα υδρογόνου στην Ευρώπη. Ως νέος συνεργάτης, η RWE θα συνεισφέρει στην ευρεία εμπειρία της για τη δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής για το πράσινο υδρογόνο στις Βόρειες Κάτω Χώρες. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος αιολικών πάρκων υπεράκτιων στον κόσμο και έχουμε εμπειρία στον τομέα των ηλεκτρολυτών, αποτελώντας ιδανικό συνεργάτη για το NortH2».

Αυτά ήταν όσα είπε ο Roger Miesen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Generation, στον απόηχο της κοινοπραξίας των δύο εταιρειών από τον Φεβρουάριο του 2020 με σκοπό την ανάπτυξη ενός κέντρου πράσινου υδρογόνου για τη βορειοδυτική Ευρώπη, με έδρα τις Βόρειες Κάτω Χώρες.

Παράλληλα, συνεργάτες στο έργο NortH2 είναι η ενεργειακή εταιρεία Shell, ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Gasunie και το λιμάνι του Groningen Seaports. Και τώρα η RWE, η οποία θα συνεισφέρει την ευρεία εμπειρία της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου στο έργο.

Οι στόχοι

Οι εταίροι του NortH2 σκοπεύουν να δημιουργήσουν από κοινού ένα σύστημα υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ηλεκτρολυτών, αποθήκευσης φυσικού αερίου και αγωγών, προκειμένου να μετατρέψουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε πράσινο υδρογόνο, να την αποθηκεύσουν και να τη μεταφέρουν σε βιομηχανικές ομάδες στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί χωρητικότητα 4 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη έως το 2030. Μέχρι το 2040, η χωρητικότητα του NortH2 αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 10 GW - αρκετά ώστε να παράγει 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Αυτό θα μετριάσει 8 έως 10 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Με την επιφύλαξη θετικού αποτελέσματος, οι αρχικές αναπτυξιακές δραστηριότητες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Τα οφέλη της NortH2 από την RWE

Στην RWE, η κοινοπραξία NortH2 απέκτησε έναν συνεργάτη που βρίσκεται σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής υδρογόνου. H RWE Renewables - το νούμερο δύο στον κόσμο στον υπεράκτιο άνεμο - μπορεί να παρέχει καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή υδρογόνου. Η RWE Generation έχει την τεχνογνωσία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η RWE Gas Storage μπορεί να αποθηκεύσει υδρογόνο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και η εταιρεία εμπορίας ενέργειας RWE Supply & Trading μπορεί να προμηθεύσει το καύσιμο σε βιομηχανικούς πελάτες σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ο Roger Miesen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Generation, υπογραμμίζει: «Ένα έργο όπως το NortH2, το οποίο παράγει πράσινο υδρογόνο για τη βιομηχανία άνθρακα, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη κλιματικών στόχων για το 2030 και στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η αγορά υδρογόνου μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στην Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης